Coronautbrudd i Grimstad

- Sett for oss en skikkelig fest

Sankthansaften 2021 ble ikke det samme som vanlig i Grimstad. For ordfører Beate Skrette (H) ble det en ekstra dag på jobben.

UTBRUDD: Smittetallene i Grimstad øker hyppig og dette sier ordfører Beate Skretting om situasjonen. Video: Fredrik Hagen. Reporter: Stian Drake Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 32.20% Første dose: 62.87%

GRIMSTAD (Dagbladet): - Det var ikke dette vi hadde ønsket oss i det hele tatt.

Det er sankthansaften og sola steker over de hvite trehusene i Grimstad. Bølgeskvulpet slår lett mot bryggekanten og alt er nærmest perfekt for en drømmekveld i sørlandsbyen.

Likevel er det noe som ikke stemmer. Noen båter har tatt turen ut på fjorden, men på brygga er det nærmest helt stille.

- Vanligvis ville det vært masse liv her, sier ordfører Beate Skretting (H) til Dagbladet.

STILLE: Det var ikke mange ute i Grimstad sentrum ved 22-tida onsdag kveld. Foto: Fredrik Hagen / Dagbladet
STILLE: Det var ikke mange ute i Grimstad sentrum ved 22-tida onsdag kveld. Foto: Fredrik Hagen / Dagbladet Vis mer

Ordføreren hadde egentlig begynt ferien sin, men den ble avbrutt på kort varsel. Grimstad opplever akkurat nå sin verste smitteperiode siden pandemiens start.

- Endelig ble det sol og sommer på en sankthansaften, og vi hadde sett for oss en skikkelig fin fest, og mange båter på sjøen. Det har vært båter på sjøen, men i veldig begrenset antall, sier Skretting.

Hun forteller at kommunen fikk bekreftet åtte nye smittetilfeller på formiddagen onsdag, som var fra testing tirsdag.

- Vi har fått inn ytterligere elleve bekreftet smittede i kveld, som er fra testing i dag. Totalt har vi 19 nye smittetilfeller i dag, forteller ordføreren onsdag.

- FØLG RÅDENE: Ordfører i Grimstad, Beate Skretting (H), håper at innbyggere følger de råd og regler som gjelder. Foto: Fredrik Hagen / Dagbladet
- FØLG RÅDENE: Ordfører i Grimstad, Beate Skretting (H), håper at innbyggere følger de råd og regler som gjelder. Foto: Fredrik Hagen / Dagbladet Vis mer

57 i isolasjon

Tirsdag opplyste Grimstad kommune at 26 ungdommer i aldersgruppen 15 til 20 år har fått påvist covid-19.

Ordføreren opplyser onsdag at 57 personer er i isolasjon.

- Dette er en veldig spent situasjon, for man vet jo aldri hvordan noe slikt vil utvikle seg. Nå ser det ut som det i nesten all hovedsak er gruppa 15 til 20 år disse smittetilfellene kommer fra, og så er det noen utenom, som i stor grad er nærkontakter, sier Skretting.

Hun håper at kommunen har kontroll, men sier at hun vil følge veldig spent med de neste dagene for å se på utviklingen.

- Det har jo vært smittetilfeller blant russ i store deler av landet, ikke bare her i Grimstad. I tillegg har det vært smitte på videregående skoler, så det har nok utspring i det. I tillegg til at mye som kommer fra sosialt samvær i disse ungdomskullene.

Onsdag morgen møttes Grimstads kriseledelse for å diskutere lokale tiltak for å hindre ytterligere smittespredning. Kriseledelsen kunne etter møtet fortelle at det ikke vil innføres strengere lokale tiltak. Samtidig kommer de med klare anbefalinger.

- Oppfordrer ungdom til å teste seg

- Årsaken til at vi ikke innførte lokale tiltak er egentlig ganske sammensatt, men det vi har gjort er å oppfordre samtlige innbyggere mellom 15 og 20 år til å teste seg, sier ordføreren.

Hun sier at dette vil gi kommunen en veldig god oversikt over smittespredningen i aldersgruppen hvor det er smittetrykk.

- Vi har også oppfordra all ungdom i den aldersgruppa, i tillegg til andre innbyggere, om å begrense sosial aktivitet, og bidra så godt de kan der. Vi opplever at innbyggerne tar dette på største alvor, og det er jeg veldig takknemlig for, sier Skretting.

BLE TENT: Sankthansbålet ble tent til tross for den siste ukas smitteutbrudd. Foto: Fredrik Hagen / Dagbladet
BLE TENT: Sankthansbålet ble tent til tross for den siste ukas smitteutbrudd. Foto: Fredrik Hagen / Dagbladet Vis mer

Med 2005 personer i aldersgruppa 15 til 20 år, er det et betydelig antall som skal testes i løpet av uka.

Fullvaksinerte: 32.20% Første dose: 62.87%

- Vi har hatt god kapasitet, men det er jo sånn at det begynner å bli vanskelig å få time, så nå eskalerer vi opp. Vi får økt testkapasitet og økt kapasitet på smittesporing. Vi justerer hele tiden for å håndtere det trykket som er.

Følger rådene

Familien Sundbø er en av kohortene som har tatt turen ut i skjærgården for å se på bålet.

Familiefaren Haakon sier at de bare må få gjort sitt og forholde seg til de reglene og rådene som kommunen oppfordrer til.

- Vi har tillit til at kommunen gjør en god jobb og følger de rådene og reglene som de kommer med, sier han.

Han innrømmer samtidig overfor Dagbladet at han var forberedt på at bålet ville bil avlyst.

- En båt er det tryggeste stedet man kan være nå, sier Morten Sundbø.

EGEN KOHORT: Familien Sundbø hadde fulgt kommunens oppfordring og reist ut i egen båt. Foto: Fredrik Hagen / Dagbladet
EGEN KOHORT: Familien Sundbø hadde fulgt kommunens oppfordring og reist ut i egen båt. Foto: Fredrik Hagen / Dagbladet Vis mer

- Hold deg i din egen båt, med din kohort

Ifølge Skretting er det ikke tradisjonelt med de store ansamlingene i sentrum av Grimstad.

- Folk er ute på sjøen i båter, og på holmer og skjær. Den klare oppfordringen har vært å holde seg i sin båt, med sin kohort, og ikke hoppe fra båt til båt. Man bør heller ikke gå i land og skape store ansamlinger på skjæra.

- Så lang ser det ut til at oppfordringen følges, og det håper vi også utover kvelden. Jeg tror det skal gå relativt greit, sier hun.

Background map overlay
Legg til ditt favorittsted Kartside

Ordføreren vil oppfordre innbyggere og turister til å nyte sommeren - men ber folk holde seg til sin egen kohort.

- Ikke gå på større ansamlinger og festligheter. Det må vi vente lite grann med. Vi vet det er krevende, men man kan kose seg selv om man ikke har så veldig tett kontakt med andre, sier hun, og minner om avstandsregelen og god håndhygiene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer