SJELDEN VARE: En av verdens absolutt mest sjeldne arter har nylig blitt sett utenfor kysten av Papua Ny Guinea av en amerikansk biolog. Bildet er av Nautilus pompilius, en nært beslaktet art til den mye mer sjeldne Allonautilus scrobiculatus. Foto: NTB Scanpix
SJELDEN VARE: En av verdens absolutt mest sjeldne arter har nylig blitt sett utenfor kysten av Papua Ny Guinea av en amerikansk biolog. Bildet er av Nautilus pompilius, en nært beslaktet art til den mye mer sjeldne Allonautilus scrobiculatus. Foto: NTB ScanpixVis mer

Sett for tredje gang noen­sinne. Kan være verdens mest sjeldne skapning

«Havets levende fossil».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av verdens absolutt mest sjeldne arter har nylig blitt sett utenfor kysten av Papua Ny-Guinea av en amerikansk biolog. Det skriver avisa Independent.

Det er antatt at skapningen, Allonautilus scrobiculatus, har overlevd to istider, og at den er eldre enn dinosaurene. Den har bare blitt sett av to mennesker, og er med det en av de mest hemmelighetsfulle artene på kloden.

Biologen ved navn Peter Ward var den som sist så bløtdyret for 31 år siden i 1984.

- Før dette var det bare to mennesker som hadde sett Allonautilus scrobiculatus. Min kollega Bruce Saunders fra Bryn Mawr College fant den først, og jeg så den noen uker senere sier han til University of Washington News.

Denne sommeren returnerte han til de samme farvannene hvor han gjorde sin forrige observasjon, og ved et intrikat agnsystem på mellom 150 og 400 meters dyp klarte han å lokke den sky skapningen bort til kameralinsene. Det skriver Telegraph.

De ble så fanget og tatt med opp nærmere overflaten slik at forskerne kunne ta vevsprøver. Deretter ble de igjen senket til sin foretrukne dybde.

Allonautilus scrobiculatus trenger en veldig delikat balanse for å kunne overleve. Den vil ikke klare seg dersom vannet blir for varmt, men dyp på mer enn 800 meter vil by på for høyt trykk.

Ward forteller videre at han er engstelig for at hans sjeldne bekjentskap skal forsvinne for godt som følge av rovfiske som ødelegger habitatet, og legger til at han ikke tror det er mange andre arter som er like sjeldne.

- Foreløpig har vi bare sett de i nærheten av denne lille øye. Dette kan være det mest sjeldne dyret i verden. Vi må finne ut om Allonautilus finnes andre steder, og det finner vi ikke ut med mindre vi reiser ut for å lete, sier han.