Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sett fra Russland

MOSKVA (Dagbladet): - Hvorfor bomber de det selvstendige Serbia? Spørsmålet ble stilt meg fra hotellpersonale og venner i byen Voronezj, 50 mil sør for Moskva, og fra intellektuelle i Moskva. Det lyder fra uvitende og velinformerte. Ingen kan forstå hvorfor bomber faller i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sett fra Russland er kampen om Kosovo i utgangspunktet en kamp mot separatisme. Kosovoalbanerne har fått hjelp fra NATO for å splitte Serbia. Milosevics systematiske etniske rensing ble betraktet som tiltak for å holde Serbia sammen, noe som ikke betyr at man støtter den. Men både politikere, intellektuelle og folk flest ser en uhyggelig parallell mellom Serbia og Russland.

  • Den bunner verken i deres felles ortodoksi eller i at russerne skulle ha noe som tilsvarer serbernes Kosovo å kjempe for: Nasjonens mytologiske fødested. Russlands vugge lå i Kiev. Den byen er allerede hovedstad i et annet land. Det er mer realpolitiske overlegninger som styrer russernes frykt for å dele Serbias skjebne: Regionaliseringen er allerede kommet så langt at man frykter at flere områder enn Tsjetsjenia skal rive seg løs.
  • Mens det opprinnelige Jugoslavia var som Sovjetunionen, er Serbia som Russland. Bosnia og Kroatia har fått selvstendighet, likeledes Ukraina og Hviterussland. Det kan begge stormaktene i området leve med. Men Kosovo minner om Tataristan, den mer eller mindre selvstendige republikken midt i Russland, som er dominert av muslimer. Hva vil skje om den plutselig erklærer seg helt selvstendig? Vil NATO da bombe Moskva?
  • Krigen på Balkan oppleves som USAs krig mot Europa. Til Russlands selvbilde hører enn så lenge at landet tilhører Europa og er kontinentets stormakt. England, Tyskland og Frankrike - Norge er det tilsynelatende ingen som vet er med - betraktes som lurt til krig av USA, gjennom en retorikk som ingen jeg traff, festet lit til.
  • - Jaså, ingen andre muligheter gjensto enn bombing? spurte en professor i litteratur ved Voronezj' universitet. - Det likner en konemishandler som sier at han måtte slå. Det hjelper på aggresjonen, men problemet blir verre. Forhandlinger, forhandlinger, forhandlinger er eneste vei, selv når motstanderen er så demonisk som Milosevic. - Man vil altså forsvare menneskerettigheter med bomber, konstaterte en arbeidsledig dataingeniør som nå var drosjesjåfør i Moskva. - Men vet ikke Vesten at etnisk rensing er Milosevics eneste våpen?
  • I Voronezj flirte en Afghanistan-veteran, som nå var privat vaktmann, av troen på at NATO kunne vinne en krig mot serberne med teknologisk overlegenhet: - Det er Vietnam og Afghanistan om igjen. Bare vent til bakkestyrkene kommer. De serbiske partisanene vil gjemme seg i fjellene og bite seg fast i gresset, akkurat som i Afghanistan. Og han antydet at Russland nok ville hjelpe sine gamle allierte i den situasjonen.
  • - Jeg er en stor Amerika-venn, understreker dikteren Andrej Voznesenskij. - Men hva er det USA vil nå? Ledelsen kan da ikke være så lite informert at den virkelig ikke forsto at man nå skaper et svart hull av kaos i Europa. I årevis vil kontinentet lide under politiske og økonomiske skadevirkninger. Tror du det er EU og euro amerikanerne vil til livs?
  • De tilsynelatende konspirasjonsteoriene vitner paradoksalt nok om en større tiltro til NATOs ledelse enn den som finnes i NATO selv. Ingen kan liksom tro at det som inntil nylig var en forsvarsallianse, snublet uvitende inn i en krig på Balkan.
  • Før krigen fikk russerne informasjon gjennom russiske medier, der kosovoalbanernes skjebne stort sett kom i andre rekke i forhold til Serbias enhet, og fra CNN. Men da krigen startet, ble CNN koblet ut. Likevel fortsatte sendingene fra BBC, Euronews, Deutsche Welle og RAI UNO.
  • De russiske tv-kanalene har folk i Beograd. For dem var det først og fremst serbernes lidelse som sto i sentrum - inntil folkefordrivelsen fra Kosovo begynte på alvor. Nå dekkes flyktningkatastrofen bredt i russiske medier. I tillegg sendes reportasjer både fra CNN og serbisk tv. Leder for institutt for Europastudier ved universitetet i Moskva, Karaganov, hevder at russiske medier nå er de mest objektive i verden. Det kan ikke jeg bedømme. Uansett betyr det ikke nødvendigvis at russere flest får svar på spørsmålet om hvorfor bombene faller på Balkan.