- Sett innvandrerbarna først i barnehagekøen

Og gi dem gratis plass, mener Rita Kumar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens politikerne lover nye barnehageplasser og foreldrene kjemper om de plassene som er, kommer Rita Kumar med forslag om å la innvandrerbarna få prioritet i køen, skriver Dagsavisen.

Lederen for Kontaktutvalget mellom innvandrerbefolkningen og myndighetene (KIM) mener det er på tide at regjeringen tar et slikt grep for å bedre integrering og språkopplæring av barn med minoritetsbakgrunn.

- Vi kan ikke sitte stille og se på at de barna som har aller mest bruk for å gå i barnehage, er de barna som ikke får nyte godt av et barnehagetilbud, sier Kumar til Dagsavisen.

Må begynne tidlig 

Hun forteller til Dagbladet.no at det finnes solid dokumentasjon på hvor viktig det er for innvandrerbarn at de kommer tidlig i gang med integreringen, hvis de senere skal lykkes på skolen og ellers i samfunnet.

OECDs gjennomgang av det norske utdanningssystemet tyder imidlertid på at Norge ikke lykkes i særlig stor grad med å løse denne oppgaven.

- En fersk OECD-rapport sier spesifikt at Norge ikke gjør nok for barn på førskolenivå. Den sier også at det er bra for alle barn og gå i barnehagen, sier Kumar til Dagbladet.no.

Derfor går Kumar inn for en forskjellsbehandling mellom etnisk norske barn og minoritetsbarn.

- Sett innvandrerbarna først i barnehagekøen

Ikke bare går hun inn for å gi innvandrerbarna prioritet på barnehageplass; hun vil også gi gratis barnehagetilbud til minoritetsforeldre med liten eller ingen inntekt.

Men dette dreier seg ikke om urimelig favorisering av én gruppe barn, mener Kumar.

- Det handler om å få til likebehandling av alle barn, sier hun og ser det som en langsiktig investering for samfunnet.

Hun skjønner at forslagene hun kommer med kan vekke sterke negative reaksjoner blant folk. Det kan ikke hun ta ansvaret for, mener hun.

- Jeg kan ikke kan la være å legge frem disse forslagene av frytk for å møte motstand, sier Kumar til Dagbladet.no.

Får støtte

Utover forslagene om førsterett og gratis barnehagetilbud vil hun også se på mulighetene for å innføre en form for barnehageplikt. Det skyldes at mange minoritetsforeldre ofte velger å holde barna hjemme fremfor å sende de i barnehagen.

Kumar får støtte fra lærernes fagforbund i spørsmålet om å la innvandrerbarna gå foran i barnehagekøen og gi dem et gratis tilbud.

DISSE BARNA KAN KOMME BAK I KØEN: Forslaget om å la barn med ikke-vestlig minoritetsbakgrunn gå foran i barnehagekøen, får støtte. Dermed kan etnisk norske barn måtte vente lengre på barnehageplass. Illustrasjonsfoto: Scanpix
DISSE BARNA KAN KOMME BAK I KØEN: Forslaget om å la barn med ikke-vestlig minoritetsbakgrunn gå foran i barnehagekøen, får støtte. Dermed kan etnisk norske barn måtte vente lengre på barnehageplass. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

Leder for seksjon barnehage i Utdanningsforbundet Oslo, Thorbjørn Hafslund, sier til Dagsavisen at det må bli slutt på å skyve ansvaret for språkopplæring og integrering over på foreldrene.

- Foreldre kan ikke lære noe de i mange tilfeller selv ikke behersker, sier Hafslund til Dagsavisen.

<B>FORSKJELLSBEHANDLING: </B> Rita Kumar i organisasjonen KIM mener Regjeringen må gå inn for en forskjellsbehandling av etnisk norske barn og minoritetsbarn i barnehagekøen.