Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sett krona på verket, Gjedrem

Lederne i de store lønnstakerorganisasjonene krever rentekutt, straks! Tungvekterne i LO, YS, AF , Norsk Lærerlag og Akademikerne mener at arbeidstakerne gjennom moderate lønnskrav har gjort sin del av jobben. Nå får også sentralbanksjefen gjøre sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet møtte representanter fra alle hovedsammenslutningene under åpningen av lønnsoppgjøret i stat og kommune i går. De har sprikende oppfatninger om hvordan det som måtte være i lønnspotten skal fordeles. Men når det gjelder dagens rentenivå, er holdningen entydig fra toppene som til sammen representerer 1,4 millioner medlemmer.

LO - 830000 medlemmer

- Det burde være et meget godt grunnlag for at renta settes ned nå, sier LOs nestleder Gerd-Liv Valla til Dagbladet. Hun representerer 830000 LO-medlemmer. Valla er knapp, men klar i sin tale, og får støtte fra leder i LO Stat, Terje Moe Gustavsen.

- Renta bør gå ned. Det vil virke positivt på forhandlingene, men vil ikke påvirke kravene og lønnsforhandlingene som sådanne, sier Moe Gustavsen. Han viser til at det som forutsetning for små lønnskrav ligger en klar forventning om rentekutt.

Norsk Lærerlag - 85000 medlemmer

- Det må skje noe før helga. Nå har vi tatt ansvar. Da vil vi også se resultater, sier Helga Hjetland, leder i Norsk Lærerlag.

- Men bør ikke Norges Bank vente til oppgjør i stat og kommune er i boks, slik at man virkelig ser at resultatet blir moderat?

- Nei. Det vil være lite troverdig. Å bruke renta som et ris bak speilet under forhandlingene vil være en barnslig måte å drive forhandlinger på. Det er dessuten ingen god pedagogikk. Det vet vi gamle frøkner alt om, sier Hjetland.

YS - 240000 medlemmer

Tove Stangnes i Norsk Helse- og Sosialforbund i YS er av samme oppfatning.

- Nå er det grunnlag for å sette ned renta. Det kan skje uavhengig av lønnsoppgjøret i offentlig sektor. Det vil være utidig å fortsette å bruke fjorårets lønnsoppgjør som forklaring på at renta nå er høy. Vi er ikke dummere enn at vi ser at andre forhold er viktigere, sier Stangnes. Hun har 50000 hjelpepleiere i ryggen.

AF - 160000 medlemmer

Forhandlingslederen i AF Stat, Anders Folkestad, mener det har gått urimelig lang tid uten at det har skjedd noe med rentenivået.

- Renta er fortsatt på et kunstig høyt nivå. Ut fra det som er sagt på politisk hold, er tida overmoden for rentekutt.

Akademikerne - 115000 medlemmer

An-Magritt Aanonsen, leder i Akademikerne, mener også at renta bør gå ned.

- Vi venter at renta kommer til å gå ned. Det vil være en konsekvens av Arntsen-utvalgets innstilling. Partene i arbeidslivet har gått inn for et moderat oppgjør for å styrke den økonomiske situasjonen. Men jeg ser det ikke som min rolle å diktere akkurat når den bør gå ned, sier Aanonsen.

Norsk Kommuneforbund - 240000 medlemmer

Lederen i LOs største forbund, Kommuneforbundets Jan Davidsen, mener Norges Bank får et troverdighetsproblem hvis ikke renta går ned straks. Selv må han kjempe som en løve for i det hele tatt å oppnå smuler i lønnstillegg for sin mange lavtlønte medlemmer i kommunene.

- I fjor ble renteøkningen begrunnet med at lønnsoppgjøret ble for dyrt. I år er det motsatt. Nå må sentralbanksjefen bevise sammenhengene ved å sette ned renta. Og det straks, sier Davidsen.