Sett ned renta!

Sparebankforeningen legger nå hardt press på Norges Bank. - Sett ned renta, krever foreningens direktør Einar Forsbak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På vegne av landets 132 sparebanker ber Einar Forsbak sentralbanksjef Svein Gjedrem ta affære: Renta må ned, og det raskt.

- Renta er for høy, og grunnlaget for å sette den ned er nå til stede, slår Forsbak fast.

På Europa-toppen

Sparebankforeningens administrerende direktør peker på flere forhold som tilsier at Norges Bank bør skru ned det som i dag er Vest-Europas høyeste rentenivå:

Krona har styrket seg betydelig.

Det er ikke nødvendig å vente på at krona skal bli enda sterkere, dagens valutaforskrift gjør det mulig å slå til nå.

Når forventningene i markedet om rentenedgang er så store som nå, er det galt av Norges Bank å stritte imot.

Det siste punktet presiserer han på følgende måte:

- Norges Bank sitter nå og holder renta oppe til tross for at pengemarkedsrenta er relativt lav. Dermed kan bankene låne i pengemarkedet til om lag 7,5 prosent rente og plassere pengene på konto i Norges Bank til 8 prosent rente. Det kan vel ikke sentralbanken være tjent med, spør Forsbak.

- Galt signal

Alt er nå opp til sentralbanksjef Svein Gjedrem, mener Sparebankforeningen. Han avviser at den enkelte bank selv burde ta ansvar for å få ned renta.

- Vi oppfatter spillereglene slik at initiativet ligger hos Norges Bank. Hvis Norges Bank ikke følger opp den rentenedgangen vi ser i pengemarkedet, så er det et signal som forteller bankene at den sikkert har sine grunner. I en slik usikkerhet kan ikke den enkelte bank ta sjansen på å sette ned renta.

- Og i mellomtida tjener dere gode penger?
- Ja, jeg er ser at bankene tjener på at rentenivået er høyt fordi de øker utlånsrenta mer enn innskuddsrenta. Men det er et midlertidig fenomen.

Evig optimist

Einar Forsbak har lenge vært blant de mest optimistiske i sine rentespådommer. I oktober spådde han rentenedgang allerede før jul.

- Det er ikke lett å være presis på tidspunktet, men kommer rentenedgangen nå, så har jeg jo ikke bommet så mye, sier Sparebankforeningens administrerende direktør.