Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sett opp renta

- Jeg mener renta burde vært satt litt opp nå. Det går ikke an å erklære fastkurs og lav rente som noe hellig slik politikerne og fagbevegelsen nå har gjort, dundret Hegnar. Sammen med vår tidligere finansminister og porteføljeforvalter Ragnhild Wiborg svarte han på spørsmål fra Dagbladets lesere - på bakgrunn av de siste dagers uro på børsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle de tre delte generøst av sine kunnskaper og synspunkter med dem som ringte inn, industriarbeidere, offentlig ansatte, funksjonærer, kort sagt småsparere.

Her noen høydepunktene fra Hegnar:
- Norge er et paradis for aksjeeiere på grunn av den lave renten. Høy rente er gift for aksjemarkedet.

- Alle fondene i Norge har vært gode de siste årene.

- Tankaksjer og offshoreaksjer tror jeg på. De ser veldig bra ut for tida.

«Burde ikke være her»

Fullt så konkret var ikke Jens Stoltenberg. Han var tvert om litt i tvil om han var rett mann på rett sted:
- Jeg burde jo ikke være her jeg, som har foreslått i vårt statsbudsjett både å heve skattene på aksjer og fjerne AMS, sa han med et kroppsspråk like fornøyelig oppgitt som da han belærte Carl I. Hagen om statsbudsjettet på TV i valgkampen.

- Jeg har fått en del bemerkninger på møter i Arbeiderpartiet i dag fordi det sto i Dagbladet at jeg skal hit og gi gode råd om aksjekjøp, fortalte en lattermild forhenværende finansminister.

- Har du aksjer?

- Jeg eier ikke en eneste aksje i enkeltselskaper, men jeg har benyttet meg av AMS.

Til gjengjeld hadde verken Trygve Hegnar eller Ragnhild Wiborg problemer i rollen som lesernes rådgivere. Hegnar var særdeles konkret.

- Ja, jeg er konkret, fordi jeg tror folk vil ha konkrete råd, sier Hegnar.

Frisk holmgang

Hva innringerne ikke fikk med seg, var at det innimellom telefonsamtalene utviklet seg til en tidvis både frisk og munter holmgang mellom Jens Stoltenberg på den ene sida og Ragnhild Wiborg og Trygve Hegnar på den andre. Ikke så mye om skatt på aksjer, selv om det også ble berørt. Temperatur og engasjement ble det først da vi brakte på bane fastkurs og lav rente.

Vi spurte Hegnar hvorfor han i samtlige av de utallige TV-debatter han deltar i, stadig omtaler fastkurspolitikken og den lave renta med slik skjærende ironi.

«Helt tullete»

- Fordi den er helt tullete, slo han fast på sedvanlig Hegnar-vis. Jeg mener renta burde vært satt litt opp nå. Det går ikke an å erklære fastkurs og lav rente som noe hellig slik politikerne og fagbevegelsen nå har gjort, dundret Hegnar.
Stoltenberg lot seg ikke be to ganger:

- Vi vil ha stabil kronekurs og lav rente fordi vi ønsker å sikre norsk fastlandsindustri og gjøre landet mindre avhengig av oljeinntektene. Og det er ikke bare i fagbevegelsen vi har støtte for dette, men også hos en rekke fagøkonomer.

Hegnar:

- Det er jeg helt uenig i. Det finnes ikke én fagøkonom som mener det. Norge kan ikke i det lange løp klare å opprettholde en av verdens sterkeste økonomier og samtidig produsere varer like billig som land med lavere lønninger. Men politikerne er for feige til å si at det er visse industrier vi ikke er i stand til å opprettholde her i landet. Man kan ikke i 20 år holde kunstig liv i industribedrifter som ikke har noe i Norge å gjøre.

Som i Sverige?

Her får Hegnar full støtte av svenske Ragnhild Wiborg:

- Hvis Norge opprettholder fastkurspolitikken er det stor risk for at landet om ti år kan havne der Sverige er i dag. Sverige har altfor lenge forsøkt å beskytte sin industri og utsatt en nødvendig omstrukturering.

- Nei, jeg er ikke enig med dere, fastholdt Stoltenberg og gjentok at Arbeiderpartiets opplegg er å hindre økt inflasjon og økt avhengighet av oljeindustrien.

- Men la meg få ta denne telefonen først. Ja, det er Jens... eh... Stoltenberg...

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!