Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Sett opp strømprisen og bygg gass-kraftverk»

Erling Diesen (66) takker av. Sjefen for strømforsyninga har nådd aldersgrensa. Dermed er den kraftsosialistiske epoke evig forbi. Diesens siste råd før han tar frakken og går er: - Bygg ut gasskraftverk straks. Og hev strømprisen så det monner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Diesen har de siste 12 åra vært toppsjef i det som i dag heter Norges vassdrags- og energidirektorat. Han er mannen som styrte kraftforsyninga fra den prisregulerte monopoltilstand til fri markedskonkurranse. Han fikk med seg Alta-utbygginga. Og han fikk så ørene flagret etter storflommen pinsa 1995.

- Flommen har jeg i ettertid tenkt mye på. Vi kunne ikke ha foretatt oss noe som ville ha medført mindre skader. Men varslinga kunne ha vært bedre. Slik sett var storflommen en nyttig lærepenge, en skikkelig vekker, sier Diesen.

Reiten var best

Diesen - utdannet sterkstrømsingeniør fra NTH - har hele sitt voksne liv vært medlem av Arbeiderpartiet. Han har vært vassdrags- og energisjef under åtte statsråder: Arne Øyen, Eivind Reiten, Finn Kristensen, Jens Stoltenberg, Grete Faremo, Ranveig Frøiland, Marit Arnstad og nå Anne Enger Lahnstein.

Fem fra Ap og tre fra Sp. På spørsmål om hvem han vil trekke fram av det ovennevnte statsrådkobbel, svarer Diesen uten å nøle:

- Eivind Reiten. Han var den mest progressive energi-statsråden.

- Bygg ut gassen

Diesen mener Norge er fremst i verden på dette feltet. Samtidig sakker vi stadig lenger akterut produksjonsmessig. Norge har i dag et ikke ubetydelig underskudd på kraft. Vi må dermed importere forurensende kullkraft fra Danmark og atomkraft fra Sverige.

- Nå må det bygges gasskraft. Det burde være innlysende, sier Diesen mens han pakker sine saker. Han framholder at gasskraften er langt mindre forurensende enn de nevnte importalternativene.

- Prisen må opp

Samtidig gir han honnør til den permitterte statsråd Marit Arnstad. I energimeldinga går hun ifølge Diesen «helt riktige veier».

- Energiøkonomisering er et nøkkelord. Kraftprodusentene får påført miljøavgifter, som i sin tur overføres på forbrukerne. Prisene må nok bli betydelig høyere skal vi demme opp for forbruksøkningen. En 20- 30 prosent er nok nødvendig, mener Diesen.

Alta var ok

Bare timer før han takker av for godt, innrømmer Diesen at han i løpet av årene som øverste kraftsjef er blitt stadig mer miljøvennlig innstilt.

- Det var riktig å verne Hardangervidda. Jeg har vært med å å verne flere vassdrag enn dem jeg har gått inn for å bygge ut. Han trekker fram Stryne-vassdraget, Rauma og Gaular i Sunnfjord blant viktige fredede potensielle energikilder.

Tok Gro

Miljøbevisstheten til tross: Alta-utbygginga er ikke Diesen villig til å ta sjølkritikk på.

- Jeg kan ikke se at det var galt, men hadde vi visst om alt bråket på forhånd, hadde vi kanskje vegret oss. Men samtidig kom det jo noe godt ut av det også: for eksempel Sametinget, sier han med et smil.

- På spørsmål om han ikke er mektig lei av opportunistiske politikere og statsråder som uttaler seg i tråd med vær og vind og lar faget fare, svarer Diesen.

- Jeg er også blitt kalt opportunist. Men en gang imellom må det sies ifra. Jeg husker for eksempel at Gro Harlem Brundtland uttalte at politikerne ble ført bak lyset av prognosemakerne i Alta-saken. Da skrev jeg til henne og tilbakeviste påstanden. Våre prognoser stemte på prikken hva angikk kraftbehovet. Jeg fikk aldri noe svar, men det ba jeg ikke om heller.