- Sett opposisjonstilhengerne fri

Opposisjonen trosset advarslene og bruker fredagsbønnen til politikk. Politiet bruker tåregass utenfor.

KONTROVERSIELL TALE: Opposisjonen i Iran trosset advarselene mot å ta opp politiske budskap under fredagsbønnen. Politiet bruker tåregass i gatene, mens Akbar Rafsanjani ber om at opposisjonstilhengere blir satt fri fra fengsel. Foto: AP Photo/Vahid Salemi/Scanpix
KONTROVERSIELL TALE: Opposisjonen i Iran trosset advarselene mot å ta opp politiske budskap under fredagsbønnen. Politiet bruker tåregass i gatene, mens Akbar Rafsanjani ber om at opposisjonstilhengere blir satt fri fra fengsel. Foto: AP Photo/Vahid Salemi/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Akbar Hashemi Rafsanjani,  en av Irans mest innflytelsesrike polikere og leder av det iranske Ekspertrådet (som velger landets øverste leder), ber i sin tale under fredagsbønnen om at fengslede opposisjonstilhengere må settes fri.

- Det er ikke nødvendig å holde folk i fengsel. Vi bør ikke la våre fiender kritisere oss og le fordi vi lar folk sitte i fengsel, sa Rafsanjani.

Titusenvis av mennesker skal ha møtt opp utenfor Teheran University for å høre bønnen.

En YouTube-video, som du finner over teksten, viser store folkemasser som vifter med hendene og roper slagord. Videoen skal være fra i dag.

Mange i tvil
Ifølge BBC slår Rafsanjani også fast at mange iranere fortsatt er i sterk tvil om valgresultatet virkelig stemmer.

- Det er tvil om valgresultatene. En stor del av vise mennesker sier de tviler. Vi må gjøre noe for å bli kvitt disse tvilsmomentene, sa Rafsanjani ifølge Associated Press.

Rafsanjani var president i Iran i åtte år. Han skal være en bitter rival av Mahmoud Ahmadinejad, og tilhenger av opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi.

Ifølge AP satt Mousavi på første rad under bønnen.

Rafsanjanis datter og fire slektninger som åpent støtter Mousavi ble arrestert i en kort periode under demonstrasjonene i juni.Etter bønnen strømmet tilhengere av den tapende kandidaten i det omdiskuterte valget i juni ut i Teherans gater, mens de ropte «død over diktatoren», og ble svart med  tåregass og batonger fra politiet, ifølge øyenvitner.
 

Trosset advarsel

Iranske myndigheter advarte ifølge CNN mot å bruke fredagsbønnen som utgangspunkt for demonstrasjoner.

- Iranere må være forsiktige slik at fredagsbønnen ikke blir gjort om til et åsted for ubehagelige scener, sa den iranske etterretningsministeren Gholam Hossein Mohseni Ejeie i går. 

Han slo fast at sikkerheten var vel ivaretatt.

Ny atomleder
Samtidig har Ahmadinejad tatt et nytt grep for å styrke sin kontroll over administrasjonen.

Lederen for Irans organisasjon for atomenergi, Gholam Reza Aghazade, har trukket seg, og president Ahmadinejad har utnevnt hans etterfølger.

Ifølge BBC sto Aghazade for nær Mousavi.

Irans tidligere representant i det internasjonale atomenergibyrået, Ali Akbar Salehi, tar over jobben.

DEMONSTRASJONER: En opposisjonstilhenger er fortsatt optimist. Bildet er tatt 9. juli. Det er fotoforbud for vestlige medier i Teheran. Foto: EPA/STRINGER/Scanpix
DEMONSTRASJONER: En opposisjonstilhenger er fortsatt optimist. Bildet er tatt 9. juli. Det er fotoforbud for vestlige medier i Teheran. Foto: EPA/STRINGER/Scanpix Vis merTÅREGASS: Også i dag bruker politiet batonger og tåregass. Dette bildet er tatt 9. juli. Det er fotoforbud for vestlige medier i Teheran. Foto: EPA/STRINGER/Scanpix
TÅREGASS: Også i dag bruker politiet batonger og tåregass. Dette bildet er tatt 9. juli. Det er fotoforbud for vestlige medier i Teheran. Foto: EPA/STRINGER/Scanpix Vis mer