Tidligere Kripos-topp

- Sett på som sviker og forræder

Tidligere Kripos-topp, Knut Holen, er fly forbannet, og opplever at tidligere kolleger mener han nærmest er en sviker.

FORBANNET: Knut Holen, tidligere Kripos-topp, opplever å bli stemplet som en sviker. - Jeg er fly forbannet og har fått nok, sier den tidligere politisjefen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FORBANNET: Knut Holen, tidligere Kripos-topp, opplever å bli stemplet som en sviker. - Jeg er fly forbannet og har fått nok, sier den tidligere politisjefen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fordi han mener både Viggo Kristiansen og Per Orderud ble uskyldig dømt.

Knut Holen var i nærmere 40 år en av de viktigste og mektigste i politiet. Nå opplever Holen det han mener er skitne bakholdsangrep fra tidligere kolleger.

- Etter at jeg i intervjuer med Dagbladet slo fast at dommen mot Viggo Kristiansen var feil, og at Per Orderud var uskyldig dømt, blir jeg nærmest sett på som en sviker, og forræder av gamle kolleger i politiet og påtalemyndigheten, sier Knut Holen til Dagbladet.

Nå er han fly forbannet, og har fått nok.

Justismord

- Enkelte personer i styret og medlemmer i Kripospensjonistene mener, og skjønner ikke at jeg engasjerer meg i saker som Orderud-saken og Baneheia-drapene. Det er åpenbart at de er mer opptatt av å forsvare politiets rykte enn rettssikkerhet, sier Knut Holen.

For et par uker siden hadde pensjonistforeningen på Kripos styremøte, med påfølgende julebord for medlemmene.

- Etter styremøtet har jeg fra tidligere kolleger blitt orientert om at flere har reagert på hva jeg holder på med. Hvis dette er riktig, blir det ikke bedre når tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch også skal ha hatt en mening om dette, sier Knut Holen.

Misforståelse

- Nei, dette må være misforståelser. Jeg var på Kripos i annet ærend, og på vei ut hørte jeg at styret i pensjonistgruppen var samlet. Jeg gikk innom for å ønske god jul, og var der bare noen minutter. Det ble nevnt at det var krevende og vanskelige tider med referanse til Baneheia og Tengs-saken. Men selvsagt ble ikke frifinnelsen av Viggo Kristiansen trukket i tvil på noen som helst måte. Knut Holen har jeg snart kjent i 50 år og har intet usnakket med ham. Utover dette har jeg ingen kommentarer, er det eneste tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch vil si.

Formannen i Kripospensjonistene, Svein Kjus, bekrefter overfor Dagbladet at den tidligere riksadvokaten hilste på styret i pensjonistforeningen.

Avviser

- Busch hadde vært på et møte på Kripos. Hva som ble sagt av Busch på styremøtet har jeg aldri referert. Hvem som har snakket med Knut Holen om Busch, og hva som ble sagt på vårt julebord, vet ikke jeg, sier Svein Kjus. Han var i mange år var en av de sentrale etterforskerne i den legendariske Mordkommisjonen.

I en av flere samtaler mellom Holen og Kjus, skal Kjus ha sagt at det må ha klikket for Holen. Det skal også ha blitt sagt at Holen var en dust i enkelte uttalelser til media.

Dette bekrefter Knut Holen overfor Dagbladet.

Kjus avviser på det mest bestemte at han skal ha sagt eller formidlet til sin tidligere sjef Knut Holen, at det må ha klikket for ham. Fordi Holen hadde gått ut i media og sagt at både dommen mot Per Orderud og Viggo Kristiansen er justismord, og samtidig stilt spørsmål ved politiets etterforskning.

- Jeg har aldri sagt til Knut at det må ha klikka for ham. Jeg bruker ikke slike ord, sier Kjus.

«Skjønner ikke»

Samtidig vedgår Svein Kjus overfor Dagbladet at Knut Holen var et tema på pensjonistenes julebord:

- Det er riktig at jeg og mange av de som var på møtet skravlet. Blant annet om Knut Holen, ingen ble baksnakket, understreker Kjus.

- Jeg har også sagt til Knut direkte at jeg noen ganger ikke skjønner hva han holder på med. Det er også sånn at mange i Kripos lurer på hva Knut Holen holder på med. Men det er jo en privat sak, som ikke har noe i media å gjøre, sier Kjus.

- Flere tidligere kolleger har tatt kontakt og fortalt at det blir stilt spørsmål om mitt engasjement, og hva jeg holder på med.

- HELT NYE OPPLYSNINGER: Etter å ha holdt hemmeligheten skjult i nesten 20 år, valgte 76-åringen - som ikke ville stå fram med navn - i desember 2018 å fortelle historien om Norges mest omtalte raggsokk. Video: Øistein Monsen Vis mer

- Slike holdninger som noen av mine tidligere kolleger har kommet med, hører ikke hjemme i en rettsstat. Jeg har ingen problemer med å stå for det jeg har sagt. I min verden er det ingen tvil; både i Baneheia-saken og Orderud-saken skjedde det justismord. Det er en skamplett for både politiet og påtalemyndigheten, sier Knut Holen.

«Skammelig»

Den tidligere polititoppen reagerer også med vantro, når han blir kritisert for å samarbeide med privat etterforsker Tore Sandberg – den tidligere Dagsrevyen-journalisten.

- Tore Sandberg har avdekket en rekke justismord. Det er hans fortjeneste at flere uskyldig dømte har fått sakene sine prøvet på nytt og blitt frikjent, sier Knut Holen.

Dagbladet har vært i kontakt med andre tidligere ansatte i Kripos. De ønsker ikke å bli sitert, men flere bekrefter reaksjonene på Knut Holens opplevelser og holdninger til Baneheia og Orderud-saken.

- Jeg er både sjokkert og skuffet, men ikke overrasket. Det er trist, og ikke en rettsstat verdig når de som har viet yrkeskarrieren sin til å jobbe for lov og rett, forsvarer overgrep begått av rettsstaten. Det er skammelig, sier Knut Holen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer