- Sett pappa fri!

PRISTINA (Dagbladet): Ti år gamle Adnan har ikke sett pappa siden han ble arrestert av serbisk politi for fire måneder siden. I går gikk Adnan i et stille tog med ti tusen mennesker i Pristina for å få satt fri kosovoalbanerne som sitter fengslet i Serbia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UCK vil etablere hær

Alvorlig bar Adnan et bilde av faren, Liroma Baben Sukol, gjennom gatene i Kosovos provinshovedstad.

Dette er det største folketoget hittil med bønn til FN om å arbeide for løslatelse av kosovoalbanere fra serbiske fengsler.

Da de serbiske styrkene måtte forlate Kosovo i juni, tok de med seg albanske politiske fanger, ofte anklaget for terrorisme, det vil si tilknytning til Kosovo Frigjøringshær (UCK).

Albanerne mener det dreier seg om rundt 7000 mennesker. Jugoslavias regjering innrømmer å holde rundt 2000 albanere i fengsel.

I lenker

Lille Adnan, en av flere som bar bilder av sine savnede slektninger. Foran gikk en mann i lenker. Mange bar Albanias flagg, og geriljasoldater i uniform var også å se. Andre bar flagg, påskrevet ordet «Fred».

- Vi får ikke fred før vi har fått våre kjære tilbake, sa Safete Rogovo.

- Disse mødrene har sett nok, lidd nok. Så bring i det minste tilbake deres smil, sa hun til journalister.

Toget endte opp foran FNs hovedkvarter midt i byen. Ingen fra FN kom for å ta imot dem, men mange av de ansatte kom ut av bygningen og hastet forbi på vei til lunsj.

Delikat spørsmål

For FN er disse fangene et delikat spørsmål, ettersom FN anerkjenner Kosovo som en del av Jugoslavia og følgelig underlagt jugoslavisk lov. Ingen hadde tenkt på at de serbiske styrkene skulle ta med seg sine fanger fra krigen i Kosovo når de trakk seg ut. Men samtidig er det klart at mange av fangene holdes uten lov og dom og også på flere andre punkter i strid med menneskerettighetene.

Savner sønnen

Sabrie Bytyci bar på et bilde av sin 30 år gamle sønn, Jeton. Han ble tatt av politiet på arbeidsplassen sin, en fabrikk, 11. mai, fortalte hun. Røde Kors har klart å finne ut at han sitter i et militært fengsel i Serbia. Ramiz Xhafaj hadde tårer i øynene og et bilde av Isabelle, hans 20 år gamle datter. Hun ble arrestert i Urosevac i fjor og dømt til ett års fengsel. Han tror hun sitter fengslet i byen Posarevac. Etter råd fra Røde Kors har han sendt henne et brev. Men heller ikke Ramiz Xhafaj har fått noe svar.

- Jeg lever ikke lenger, sa han gråtende i går.

KJEMPER FOR FAR: Adnan (10) demonstrerte i går i Pristina for å få løslatt sin kosovoalbanske far som sitter fengslet i Serbia.