SKAPER FRYKT: Al Qaidas nye magasin skaper frykt i San Francisco etter at dette bildet fra flyplassen har blitt funnet. Foto: Inspire
SKAPER FRYKT: Al Qaidas nye magasin skaper frykt i San Francisco etter at dette bildet fra flyplassen har blitt funnet. Foto: InspireVis mer

«Sett sammen bomba, klar for detonasjon»

Frykter San Francisco-terror etter ny terror-propaganda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et bilde i en fersk utgave av det engelskspråklige al Qaida-magasinet «Inspire» har fått terroralarmen til å gå i USA.

Bildet viser en trikkevogn på San Francisco internasjonale flyplass, og teksten under ryster den amerikanske millionbyen, melder San Francisco Chronicle.

«Sett sammen bomba» Under bildet står følgende skrevet på engelsk:

«Hvor lenge vil du leve med spenningen? Istedet for å sitte og ikke ha løsningen, reis deg ganske enkelt opp, pakk verktøyene for ødeleggelse. Sett sammen bomba, klar for detonasjon.»

Kongressmann Eric Swalwell uttrykte sin bekymring under en høring i går, og sier at tusenvis av mennesker daglig bruker det interne trikkesystemet som knytter den store flyplassen sammen.

Høringen markerte at det om bare fem dager er ett år siden bombeangrepet som rystet Boston Marathon, der tre personer ble drept og 264 såret.

- En trussel Bostons tidligere politimester Edward Davis ble konfrontert av Swalwell, som lurte på om han mente det var grunnlag til bekymring for befolkningen i San Francisco.

- Det bekymrer meg. Denne type ekstremistisk propaganda på internett har en tendens til å skape problemer for oss dersom det ikke blir imøtegått, sa Davis.

- Vi må være årvåkne. Det er klart det er en trussel, og vi må virkelig være klar over det og jøre alt vi kan som nasjon for å svare, sa han videre.

En tjenesteperson ved transportbyrået TSA opplyser til San Francisco Chronicle at de er kjent med bildet, men at de foreløpig vurderer det mer som propaganda enn nødvendigvis en konkret trussel.

- Vi er ikke kjent med noen spesifikke trulser mot San Francisco-området.

- En oppfordring til vold Magasinet er merket som terrorbladets vårutgave, og er den tolvte utgivelsen hittil. Det er den tredje utgaven siden USA drepte bladets grunnlegger Samir Khan, som ble drept i et droneangrep i Jemen sammen med al Qaida-toppen Anwar Al-Awlaki.

The Middle East Media Research Institute (MEMRI) har gjort en analyse av bladet, og mener det sammenliknet med tidligere utgaver er langt dårligere engelsk.

I forbindelse med kunngjøringen av utgaven kom al Qaida med en propganadavideo kalt «Resurgence». Den inneholder et lydspor fra en tale Malcolm X holdt i 1965, hvor den avdøde amerikanske borgerrettighetsforkjemperen blant annet sier at man må «snakke det språket som de forstår».

Lydsporet kombineres med bilder av amerikanske soldater, militante islamister, et påstått angrep på en amerikansk base i Afghanistan og bombeangrepene ved Boston Marathon.

Terrorforsker Stig Jarle Hansen har tidligere sagt til Dagbladet at han tror gruppen ønsker å markere seg med videoen, og at det er en oppfordring til vold.

- For meg virker det som en oppfordring til å bruke vold, om det kommer fra gruppens sentrale del. Det at de lanserer et engelskspråklig magasin viser at de prøver å nå flere, signalisere at de fortsatt er der ute og forventer å ha en lederrolle i forhold til ideologi, sier Hansen, som er førsteamanuensis i internasjonale studier ved universitetet for Miljø- og biovitenskap.