«Sett søkelys på all bruk av rusmidler»

SV-leder Kristin Halvorsen vil ha bruken av alkohol og andre rusmidler inn i narkodebatten. Først da vil man klart se hvor forfeilet narkopolitikken er, mener hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ufarliggjør narkotika

- Det er et paradoks at når jeg møter ungdom, så sier de at de opplever oss voksne som dobbeltmoralske. Dagbladets forside i går er i så måte illustrerende: Hadde en stortingsrepresentant sagt at han hadde vært full et dusin ganger det siste året, så hadde ingen reagert. Men når Inga Marte Thorkildsen innrømmer å ha røykt hasj én enkelt gang for mange år siden, så er det en sensasjon, sier Halvorsen.

Hun viser til at Dagbladet i går offentliggjorde en spørreundersøkelse blant alle stortingsrepresentantene, hvor fire innrømmet en svært begrenset narkotikaerfaring. Det ble slått stort opp både i avisa og i andre medier utover dagen.

- De fire stortingsrepresentantene som overfor Dagbladet innrømmet å ha brukt hasj, var alle fra SV. Hva sier det deg?

- Svært lite. Det sier i hvert fall lite om de faktiske forhold, men kanskje noe om at SV har uredde stortingsrepresentanter som sier ting som de er.

«Pariakaste»

SV-lederen understreker at ingen av de fire stortingsrepresentantene fra SV er for liberalisering av hasjbruk. Men de - og SV - ønsker debatt om en narkopolitikk som er helt forfeilet:

- Den virker utstøtende og gjør veien tilbake altfor lang for dem som blir avhengige. Og de utstøtte behandles som en pariakaste av samfunnet, sier Halvorsen.

Vil ha rusdebatt

Hun etterlyser debatt om rus generelt. For hvor er debatten om utvidede skjenketider, fri flyt av alkohol, og foreldre som ikke er i «kjørbar stand» i helgene?

- Jeg håper fagfolk nå kaster seg inn i debatten. Og at politifolk, ungdomsledere og andre som er i kontakt med ungdom og kan noe om det som rører seg, gir sin versjon av hele rusproblematikken.

Hun mener en slik debatt ville overraske mange - fordi den trolig ville fått fram nye og ubehagelige spørsmål om vår bruk av alkohol.

TO TUNGER: - ungdom forteller meg at de opplever oss voksne som dobbeltmoralske, sier SV-leder Kristin Halvorsen.Foto: SCANPIX