USAs Luftforsvar:

Setter alle F-35-flyene på bakken

USA setter alle sine jagerfly av typen F-35 på bakken etter en teknisk feil. Dette er de samme jagerflyene som det norske Forsvaret bruker. - Vi følger situasjonen, sier kommunikasjonssjef i det norske Luftforsvaret til Dagbladet.

OPPDAGET FEIL: Det er oppdaget en feil med utskytningssetene på flyene. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP/NTB
OPPDAGET FEIL: Det er oppdaget en feil med utskytningssetene på flyene. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette gjør de fordi de etter det er oppdaget en feil med utskytningssetet. Det skriver nettstedet Breaking Defense.

Ifølge nettstedet har USAs Luftforsvar valgt å sette hele sin flyflåte på bakken.

F35 er de samme jagerflyene som det norske luftforsvaret bruker.

- Vi er kjent med problemstillingen og beslutningen om at amerikanske F-35 er satt på bakken. Våre F-35 flyr som normalt. Vi følger likevel situasjonen fortløpende og vil gjøre eventuelle justeringer dersom det endrer seg, opplyser kommunikasjonssjef i det norske Luftforsvaret, Stine Gaasland, i en sms til Dagbladet.

«FRIENDLY FIRE»: En video publisert i sosiale medier hevdes å vise at de skyter ned sitt eget jagerfly. Video: Twitter / Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Talsperson for Air Combat Command, Alexi Worley, bekrefter at jagerflyene står på bakken i en e-post til Breaking Defense.

- F-35-flyene har utskytingsseter av merket Martin-Baker, og 19. juli ble det iverksatt en inspeksjon av alle patronene til utskytingssetene. Denne inspeksjonen vil bli gjennomført innen 90 dager, sier hun og legger til:

- 29. juli har vi besluttet å ta alle flyene ut av tjeneste for å framskynde inspeksjonsprosessen. Basert på data samlet inn fra disse inspeksjonene, vil vi ta en beslutning om å gjenoppta driften, sier Worley til nettstedet.

Ifølge luftforsvaret har selskapet identifisert produksjonsfeil med patronene som er brukt i setene fra Martin Baker. Derfor må man skifte ut alle patronene, opplyser USAs Luftforsvar til Breaking Defens.

Utskytningssetet, eller Katapultsete, er et sete i flyet som ved hjelp av en eksplosiv ladning eller en rakettmotor skytes ut av flyet i en nødssituasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer