SORG: Sørgende kaster roser på vannet ved minnesmerket på brygga på Utvika Campingplass, bare få hundre meter unna Utøya. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet
SORG: Sørgende kaster roser på vannet ved minnesmerket på brygga på Utvika Campingplass, bare få hundre meter unna Utøya. Foto: Benjamin A. Ward/ DagbladetVis mer

Setter av 185 millioner til erstatning til terrorofre

Doblet bevilling til Kontoret for voldsoffererstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen setter av 185 millioner kroner ekstra til voldsoffererstatning etter terrorangrepene 22. juli. I tillegg bevilges det 30 millioner ekstra kroner til behandlingen av søknadene.

Totalt er det satt av 376 millioner kroner til voldsoffererstatninger i 2012, noe som i praksis er en dobling fra 2011.

- Det er en betydelig økning som må ses i sammenheng med 22. juli, sier Ivar André Holm, informasjonsansvarlig ved Kontoret for voldsoffererstatning.

Utbetalingene til ofrene og pårørende kan bli høyere, da det er reglene i voldsoffererstatningsloven som bestemmer utbetalingene, ikke hvor mye som i utgangspunktet er satt av til erstatningene.

Erstatningssakene behandles ofte i forbindelse med rettssaker, men i terrorsaken er det blitt signalisert at erstatningsoppgjørene vil bli holdt utenfor, blant annet for å sørge for en så konsentrert rettssak som mulig. Det er sannsynlig at sakene vil bli behandlet av Kontoret for voldsoffererstatning.

- Hvis erstatningsbehandlingen legges til oss, vil vi være klare til det og vi har satt i gang med forberedelser, sier Ivar André Holm.

Det er blant ansatt fire nye saksbehandlere på midlertidige kontrakter.

- Økningen i driftsbudsjettet skyldes også at vi ønsker å få ned behandlingstiden på alle søknader, sier Holm.

Maksimal voldsoffererstatning til én person er 3,1 millioner kroner.