Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Setter av 20 millioner til dyrepoliti

Miljøpartiet De Grønne har lenge ønsket et dyrepoliti, og setter av 20 millioner i sitt alternative statsbudjett.

SLÅR ET SLAG FOR DYRENE  Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne under partiets landsmøte i Sandvika fredag tidligere i år. I partiets alternative statsbudsjett løftes dyrevelferd frem som en fanesak. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SLÅR ET SLAG FOR DYRENE Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne under partiets landsmøte i Sandvika fredag tidligere i år. I partiets alternative statsbudsjett løftes dyrevelferd frem som en fanesak. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Miljøpartiet De Grønne (MDG) presenterer mandag sitt alternative statsbudsjett, og ifølge partileder Rasmus Hansson ville dyrevernere hatt grunn til å glede seg.

Dersom MDG hadde ledet landet.

- Vi setter av 130 millioner kroner til dyrevelferd i vårt alternative statsbudsjett, sier Hansson.

Kritiserer kutt Partiet er ikke fornøyd med den sittende regjeringens dyresatsning, og mener en ny politikk må til dersom Norge skal være fremst i verden på godt dyrehold. 

- Dette er også Mat- og Landbruksdepartementets mål, men i regjeringens statsbudsjett for 2015 kuttes det i driftsmidlene til Mattilsynets tilsyn med dyrevelferden, i tillegg til andre alvorlige kutt i forskning og kunnskapsmidler på mat- og landbruksområdet. Dette går ut over forskning på dyrevelferd og alternativer til dyreforsøk, sier Hansson.

Vil ha dyrepoliti Et dyrepoliti i Norge er noe som lenge har vært etterlyst av landets dyrevernere. Blant annet omtalte Dagbladet i september Dyrevenalliansens rapport som konkluderte med et behov for dette - noe MDG er enig med dem i.

- Mangel på kompetanse og manglende fokus gjør at dyrevelferden i landet har blitt litt for dårlig fulgt opp, sier Hansson.

MDG har lenge uttrykt behovet for å etablere et dyrepoliti i Norge. Nå har de også funnet plass til det i sitt alternative statsbudsjett, som eneste parti. Etter modell fra Djurskyddspolisen i Stockholm vil MDG nå ha 20 millioner kroner til et dyrepoliti.

- Vi ønsker å etablere en kompetansesentral ved ett politihus i første omgang, og politiet skal ta stilling til hvor en slik sentral skal ligge. Kompetasesentralen kan senere bli utvidet. Den skal fungere for hele Politiet og Mattilsynet, og den skal også drive oppsøkende virksomhet i sitt område, sier Hansson  

- Så da blir det dyrepoliti i bare ett område i landet?  

- I første omgang blir det oppsøkende virksomhet i ett område, men det er viktig å understreke at den bistår med kunnskap til hele landet. Alle landets politietater vil kunne benytte seg av den, sier Hansson.  

Støtter NOAH Å øke dyrevelferden her til lands mener Hansson nå er nødvendig blant annet for å unngå vold mot dyr. 

- Det er også velkjent at unge personer som starter sin voldelige bane mot dyr, senere ofte begår vold mot mennesker. Derfor er det viktig at vi plukker opp denne adferden på et tidlig tidspunkt, sier han.

MDG ønsker også å øke overføringene til Mattilsynet. De bruke 20 millioner på utvikling av en skandinavisk kyllingrase. Problemstillinger knyttet til kyllingkjøtt har vært omtalt i Dagbladet i høst. 

I tillegg vil partiet støtte dyrerettighetsorganisasjonen NOAH 400 000 kroner. Organisasjonen har aldri fått statsstøtte - noe de de har reagert nagativt på.

I fjor oppfordret NOAH medlemmer og støttespillere til å kontakte landbruksdepartementet og næringskomiteen for å protestere.

- Andre dyrevernorganisasjoner får støtte via organisasjoner. Det er på tide at også NOAH får støtte, sier Hansson.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling