Setter av et halvt år til Lime-saken

Lenger enn 22. juli-saken.

LAGT NED: Politiet aksjonerte i fjor mot dagligvarekjeden Lime etter mistanke om omfattende menneskehandel, grov helleri og skatteunndragelser. Foto: NTB scanpix
LAGT NED: Politiet aksjonerte i fjor mot dagligvarekjeden Lime etter mistanke om omfattende menneskehandel, grov helleri og skatteunndragelser. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Har du tips om denne saken som Dagbladet bør undersøke nærmere? Ring/send sms til  93 86 53 76 (rett til journalist) eller e-post til kfa@dagbladet.no

(Dagbladet): 12 personer ble i fjor varetektsfengslet, og ytterligere mistenkte har vært under etterforskning i den omfattende Lime-saken.

Politiet mener svarte penger og andre lovbrudd har preget alle ledd i virksomheten, og aksjonerte sammen med blant andre Økokrim, skattekrimgranskere, tollere og NAV i september i fjor. Da hadde saken vært etterforsket i mange måneder.

Saken er norgeshistoriens mest omfattende menneskehandeletterforskning, og på det meste har fjorten personer vært varetektsfengslet i saken.

Sakens omfang har ført til at den mest sannsynlig kommer til å vare et halvt år når den først kommer opp i retten. Hovedforhandlingene i Norges største straffesak, 22. juli-saken, varte på sin side i litt over to måneder.

- Saken er forhåndsberammet i begynnelsen av januar 2016, og den vil nok vare i mange måneder. Vi tar til høyde for at den varer fram til sommeren, sier politiadvokat Anja Perminow Stenersen til Dagbladet.

Etterforsket i Pakistan Det skal være antallet vitner, fornærmede og det store antallet siktede som gjør at det vil ta flere måneder fra hovedforhandlingene starter til det foreligger en eventuell dom. 

Politiet skal i begynnelsen av sommeren ha vært på en flere uker lang tur til Pakistan for å avhøre vitner. Bevisopptak ble overført med videolink til Norge.

Etter det Dagbladet erfarer, skal også eiendeler som har stått på navnet til medlemmer av Hussain-familien blitt gjort rede for og etterforsket.

Stenersen vil ikke kommentere om myndighetene har tatt i arrest i eiendeler, men politiet har tidligere bekreftet at de jobber med å kartlegge eierskap til objekter også i utlandet og pengespor dit.

- Etterforskningen er veldig krevende, og det vil ikke bli tatt ut tiltale før en gang ut på senhøsten, når etterforskningen er avsluttet, sier Stenersen.

Kun to igjen i varetekt Dagbladet kunne i forrige måned avsløre at sju av de fjorten siktede var løslatt, men nå skal tolv av de siktende være ute av fengselet.

- Sentrale bevis i saken er sikret, og vi finner det ikke lenger nødvendig med videre fengsling, sier politiadvokat Anja Perminow Stensersen.

Sajad Hussain, som antas å være hovedmannen bak Lime-nettverket, er en av to hovedsiktede som fortsatt sitter bak murene, og politiet har i fengslingsmøtene begrunnet dette med unndragelsesfare.

Han ble pågrepet av politiet da han var å vei til Portugal med fly, mens etterforskningen mot ham i Romerike politidistrikt pågikk for fullt.

Storebror Sajid ble i begynnelsen av måneden sluppet fri, melder hans forsvarer Arild Holden.

- Han ble løslatt i lagmannsretten, men politiet anket saken til høyesterett og der fikk de ikke medhold for videre fengsling, sier Holden.

Sajid Hussain er imidlertid fortsatt siktet for heleri av 22 millioner kroner, og har fått utvidet siktelsen til medvirkning til trygdebedrageri.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer