Corona

- Setter den store krisestaben

800 personer er i karantene etter smittespredning på treningssenteret Family Sports Club på Seljestad i Harstad. - Smitten har spredt seg til andre enn nærkontakter, sier ordføreren.

VANSKELIGERE ENN FØR: Siden de muterte virusene er så smittsomme, blir det vanskelig å holde kontroll på smitten med de tiltakene vi har nå, ifølge Espen Rostrup Nakstad. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +366
innlagt221 +12
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+685.5K
døde 3 020 000 +8.6K
Se mer

Harstad innfører strengere tiltak etter et større utbrudd på et treningssenter i byen. 800 personer er satt i karantene.

- Det er utbrudd på et treningssenter, hvor mange har vært innom i løpet av ei uke. FHI har bedt oss behandle dette som at det dreier seg om det britiske mutantviruset, sier ordfører Kari-Anne Opsal til Dagbladet søndag morgen.

Den britiske mutanten har vist seg å være langt mer smittsom enn den tidligste varianten av coronaviruset. Åtte av de smittede i Harstad har allerede blitt bekreftet smittet uten å være nærkontakt til den første smittede.

- Det forteller oss at mange kan være berørt, og vi har sendt ut 813 meldinger til dem dette gjelder. Vi må også inn og snakke med hver enkelt, for å finne ut hvor på senteret de har vært, om de har trent med apparater eller andre ting, og så videre, sier Opsal.

Rammer arbeidsplasser

Kommunen har også tidligere i pandemien hatt ett utbrudd, men ikke så omfattende som nå. Ordføreren regner med å vite mer om testresultatene søndag kveld.

- Vi setter den store kriseledelsen nå, og så vil vi informere eksternt så raskt vi vet noe. Mange arbeidsplasser rammes av dette utbruddet, sier ordføreren.

Allerede har kommunen innført en rekke tiltak. Det blir nå ikke lov å arrangere eller delta på sammenkomstet i private boliger eller fritidsboliger med mer enn fem gjester. og det kan maksimalt være ti personer til stede samtidig på private og offentlige innendørsarrangementer.

Byen stenger også treningssenter, museer, kino, teater o.l. De innfører også påbud om hjemmekontor.

Til 8. mars

UTBRUDD: Harstad er rammet av et større utbrudd knyttet til et treningssenter. Foto: AFP / Jonathan Nackstrand / NTB
UTBRUDD: Harstad er rammet av et større utbrudd knyttet til et treningssenter. Foto: AFP / Jonathan Nackstrand / NTB Vis mer

De nye retningslinjene varer fram til søndag 8. mars, melder kommunen, som er den nest største i Troms og Finnmark.

Det gjøres unntak for toppidrett og organiserte aktiviteter for barn og unge under 20 år. Alkoholservering er fortsatt tillatt i byen, men kontaktopplysninger til gjester skal registreres.

Munnbind skal også brukes når én meters avstand ikke kan holdes på offentlig sted.

800 i karantene

Lørdag kveld opplyste Harstad kommune at 800 personer settes i karantene etter smittespredning på treningssenteret Family Sports Club på Seljestad.

Dette etter at kommunen fikk bekreftet åtte nye tilfeller lørdag. Alle har vært på treningssenteret, som nå holdes stengt inntil videre.

SMITTEØKNING: Espen Rostrup Nakstad opplever at coronasituasjonen nå blir vanskeligere enn tidligere, og legger til at han tror tiltakene vi har hatt til nå ikke ser ut til å være tilstrekkelige. Video: Dagbladet TV. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Folkehelseinstituttet har bedt kommunen om å behandle utbruddet som om det er den britiske virusvarianten som spres, opplyser kommunen. Det tar som kjent noen dager å bekrefte hvilken virusvariant det dreier seg om, ettersom de positive prøvene må analyseres.

Ti dager

Kommunen ber alle som har vært på treningssenteret til bestemte tider mandag, tirsdag, onsdag, torsdag og fredag denne uka om å gå i karantene i ti dager. Nærkontakter av disse personene bes om å holde seg hjemme fram til personene har fått negativt svar på første test.

Kommunen ber også alle som har vært på treningssenteret utenom de bestemte tidene i perioden 22. til 27. februar om å gå i karantene fram til at de har testet seg og mottatt negativt svar.

Det er totalt registrert 24 738 innbyggere i kommunen.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 061 742 (19.8%)i Norge har fått dose nr 1
300 783 (5.60%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer