Setter det politiske Norge på hodet

Frode Myrhol (FNB) jobbet med forsikring i Gjensidige. Nå er han folkevalgt og står i bresjen for den siste politisk vekkelsen som har hjemsøkt vårt land.

SNØBALLEN RULLER: Frode Myrhol startet partiet «Folkeaksjonen nei til mer bompenger» i Stavanger. De ligger an til å bli det kommende kommunevalgets store vinner. Hva er partiets politikk, og er de egentlig populister? Reporter: Jørgen Gilbrant / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

STAVANGER (Dagbladet): En mindre kaotisk hverdag og et bedre liv. Det er ikke lite som loves folket på Nord-Jæren når de på bymiljøpakkens hjemmesider inviteres med på dugnad.

Prislappen på prosjektene i bymiljøpakken er på godt over 30 milliarder. Dugnaden fordeles slik at staten tar 11 milliarder, Rogaland fylkeskommune spytter inn 1,5 milliarder i momsrefusjon. Resten skal bilistene betale gjennom bompenger.

2019 Program-møte i gangen utenfor bystyresalen. Her diskuteres temaet "samferdsel". Frode Myrhol har knapt drevet politikk tidligere, men er likevel ordførerkandidat for «Folkeaksjonen nei til mer bompenger» i Stavanger. FMB Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
2019 Program-møte i gangen utenfor bystyresalen. Her diskuteres temaet "samferdsel". Frode Myrhol har knapt drevet politikk tidligere, men er likevel ordførerkandidat for «Folkeaksjonen nei til mer bompenger» i Stavanger. FMB Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Dugnad? Frode Myrhol i Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) rister på hodet.

- Usosialt

Høsten 2014 og våren 2015 våknet Frode Myrhols politiske engasjement. Da kom nyheten om den nye bymiljøpakken på Nord-Jæren og det ble klart hvordan det nye bompengeregimet ville bli i Stavanger, Sandes og kommunene i området.

- Jeg skjønte at dette ville slå veldig usosialt ut, forteller Myrhol sittende på kontoret sitt i Stavanger Rådhus.

Det er lørdag formiddag og fint vær i Stavanger. Rådhuset ligger i høyden over Breiavatnet. Myrhol har utsikt over vannet fra kontoret. Til rådhuset kjører han sin Audi som går på diesel.

Dagbladet er invitert med på møte i FNB som de siste ukene har satt norsk politikk på hodet. Det er allerede tomt for kaffe da Dagbladet kommer tre kvarter ut i møtet. Frode Myrhol løper og henter.

I Bergen var FNB største parti på siste måling fra Bergens Tidende. I Stavanger er de inne og få tør spå hvordan de 53 nye bomstasjonene som kommer lørdag vil slå ut i Oslo.

PARTIMØTE: Diskusjonen pågår om partiprogrammet. Kultur ble knapt diskutert, men her diskuteres miljøpolitikk og mange har ting på hjertet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PARTIMØTE: Diskusjonen pågår om partiprogrammet. Kultur ble knapt diskutert, men her diskuteres miljøpolitikk og mange har ting på hjertet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Kulturpartiet FNB?

FNB jobber nå med å bli et landsdekkende parti.

- Er det noen som har noen innspill å komme med til kulturpolitikken?

Spørsmålet til de 16 menneskene på partimøte i FNB blir hengende i luften.

- Kulturpartiet FNB, hvor er det? spørres det ironisk fra møteleder. Vi går videre!

Bare det at Myrhol sitter som folkevalgt sammen med to andre fra Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) i Stavanger bystyre, er nærmest et politisk mirakel.

Våren 2015 hadde de to andre som startet FNB nettopp blitt fedre, Myrhol sto nesten alene igjen og hadde 3000 kroner å drive valgkamp for. 800 av dem gikk til pizza på valgvaken.

Men folk i Stavanger var forbanna og da de skulle skaffe underskrifter for å kunne stille til valg, klinte de til med 3700 underskrifter. De var ikke klar over at regelverket kun krevde 300. Myrhol føyk inn i bystyret og dannet en gruppe på tre representanter.

- Mot eiendomsskatt

Partimøtet i FNB i Stavanger ligger an til å gå over tida. Det var ingen talere på kulturpolitikk, men når temaet er bompenger og bymiljøpakken er det mye på hjertet.

Eiendomsskatt er også noe som engasjerer. I FNBs to første alternative budsjetter satte de opp eiendomsskatten til maksimalt og ønsket på den måten å fjerne bompengene. Det har de nå gått bort fra, i stedet ber de staten om mer penger.

- Folk har kanskje fortsatt et inntrykk av at vi er for eiendomsskatt. Vi må være tydelige på hva vi står for. Vi må formulere oss slik at vi blir spiselige, sier et av FNB-medlemmene.

En annen reagerer på at enkelte mener Folkeaksjonen nei til mer bompenger ikke er opptatt av miljøsaken.

- Vi har vært opptatt av miljø i fire år. Hvis folk ikke har fått med seg det, synes jeg det er litt rart.

I etterkant av møtet kommer en bort til Dagbladet og reagerer på at media omtaler Folkeaksjonen nei til mer bompenger for «Bompengepartiet». Vi er jo mot bompenger! sier han.

Bystyremedlem Leif Høybakk sier at «friheten vår er truet» og Lars Myrholt, som er på sitt første politiske møte, skal til Oslo snart og hjelpe sønnen å flytte.

- Jeg føler meg som en kjeltring når jeg kommer med bil til Oslo, sier han.

- Det ideelle partiet

Frode Myrhol er listetopp for FNB i Stavanger til høstens valg og virker å ha sikker plass til nye fire år i bystyret. På sist måling lå FNB an til to mandater, men valgkampen har så vidt begynt. I 2015 hadde de 3000 kroner, nå har de 200.000 kroner. Det gir muligheter.

Hvis man ser på hva FNB mener om andre saker enn bompenger, virker programmet nærmest som en «best of»-liste fra de andre partiene. Det er Myrhol enig i.

- Jeg mener seriøst vi er det ideelle politiske partiet. Jeg har stemt i alle valg, men nå har jeg et parti ...

- ... som du selv har stiftet, ja! bryter fotografen inn.

- Ja, som jeg selv har stiftet! Hvis folk leser programmet vårt tror jeg det er veldig vanskelig å være uenig. Styrken vår er at vi kan mikse politikken fra både høyre og venstre, sier Myrhol.

Myrhols bestemor kommer fra Skottland og møtte bestefaren fra Sunnmøre under krigen. FNB-sjefen skrev mellomfagsoppgave i historie om krigsbrudene. Røttene er i arbeiderbevegelsen og Myrhol synes «sosialdemokratiet er en veldig god idé».

- Så du er trekvart sunnmøring og kvart skotte?

Myrhol skjønner hvor vi vil.

- Det er kanskje ikke så rart jeg er mot bompenger, nei. Godt poeng!

BUSSVEIEN: Fv 44 gjennom Stavanger er et kostnadskrevende veiprosjekt delvis finansiert av bompenger. Vi tar en kjøretur med Frode Myrhol, stifteren av «Folkeaksjonen nei til mer bompenger». Video: Jørgen Gilbrant og Lars Eivind Bones Vis mer