BEKLAGET: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kom til Stortinget med en beklagelse, da han redegjorde for regjeringens oppfølging av rapporten fra 22. juli-kommisjonen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BEKLAGET: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kom til Stortinget med en beklagelse, da han redegjorde for regjeringens oppfølging av rapporten fra 22. juli-kommisjonen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

«Setter du dine egne interesser foran nasjonens?»

En samlet kontrollkomité på Stortinget avgir i dag en sterkt kritisk innstilling til regjeringens 22. juli-etterarbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag legger Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité fram sin innstilling om regjeringens oppfølging av den knusende rapporten Gjørv-kommisjonen la fram etter 22. juli-terroren.

Den offentliggjøres her.

Det har vært rettet sterk kritikk mot regjeringen og statsminister Jens Stoltenberg gjennom et snaut halvår - etter at 22. juli-rapporten ble kjent. Også i dagens innstilling, som skal opp til behandling i Stortinget senere i vår, er kritikken sterk - også fra regjeringspartienes representanter i komiteen.

- Det er nødvendig å legge en del av det partipolitiske til side, og det er helt nødvendig å gå tungt inn i sakens realiteter. Det har også regjeringsfraksjonen gjort, og det er riktig at det har medført betydelig kritikk også fra regjeringsfraksjonens side, sa Ap's Martin Kolberg til NRK tidligere i dag.

Hard kritikk Stortingets arbeid med å granske regjeringens oppfølging av 22. juli-rapporten har vært preget av sterk kritikk fra opposisjonspartiene. de to største har raslet med mistillitssablene.

Både Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen utelukket ikke mistillit i fjor høst. I høst meldte Dagens Næringsliv at Høyre hadde bedt Stortingets utredningsseksjon undersøke om det var rettet mistillit mot en statsminister etter krigen.

I november avholdt komiteen fem åpne høringer i løpet av tre uker, som kulminerte i en historisk seanse: Som første sittende statsminister måtte Jens Stoltenberg (Ap) mandag 26. november inn på teppet og svare på komiteens kritiske spørsmål. Et sentralt spørsmål komitémedlemmene boret i, var Stoltenbergs holdning til ansvar. Statsministeren har hele tida fastholdt at han best kan ta sitt ansvar som øverste politiske leder, ved å bli sittende i statsministerstolen. Komitéleder Anders Anundsen gikk lengst:

- Setter du dine egne interesser foran nasjonens når du sier at du tar ansvar ved å sitte?

- Min vurdering er at den beste måten jeg ivaretar nasjonens interesser på, er å sørge for at vi får fakta på bordet, slik vi har fått gjennom Gjørv-kommisjonen, ved at vi lærer gjennom de ubehagelige sannheter som har kommet fram, svarte Stoltenberg.

Stoltenberg har beklaget Da statsministeren sammen med justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) kom til Stortinget 28. august i fjor for å redegjøre for hvordan de skulle følge opp 22-juli-rapporten, gikk han så langt som han kan gå - uten å gå av.

- Grubbegata burde vært stengt. Det var den ikke. Gjerningsmannen kunne ha vært stanset tidligere. Det ble han ikke. Flere sikrings- og beredskapstiltak burde ha vært iverksatt. Det skjedde ikke. Dette beklager jeg, sa Stoltenberg.

KRITISKE: De to største opposisjonspartiene på Stortinget, har ledet an i kritikken mot regjeringen etter 22. juli. Her ved leder i kontrollkomiteen, Anders Anundsen (Frp), og komitémedlem Per-Kristian Foss (H). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KRITISKE: De to største opposisjonspartiene på Stortinget, har ledet an i kritikken mot regjeringen etter 22. juli. Her ved leder i kontrollkomiteen, Anders Anundsen (Frp), og komitémedlem Per-Kristian Foss (H). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer