Setter finanskrisen under lupen

Finanskriseutvalget oppnevnt av Kongen i Statsråd.

SKAL GRANSKE:
Fredag ble Finanskriseutvalget oppnevnt av Kongen i Statsråd. Utvalgets leder ble Jon M. Hippe fra FAFO. Han møtte pressen sammen med finansminister Kristin Halvorsen i vandrehallen på stortinget etter statsråd.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
SKAL GRANSKE: Fredag ble Finanskriseutvalget oppnevnt av Kongen i Statsråd. Utvalgets leder ble Jon M. Hippe fra FAFO. Han møtte pressen sammen med finansminister Kristin Halvorsen i vandrehallen på stortinget etter statsråd. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Finanskrisen skal settes under lupen til et eget utvalg, Finanskriseutvalget, som fredag ble oppnevnt av Kongen i Statsråd.

Utvalget skal ledes av daglig leder ved Fafo, Jon M. Hippe. Den viktigste oppgaven blir å se på den norske reguleringen av finansmarkedene i lys av finanskrisen. Utvalget skal forsøke å gi svar på årsakene til den internasjonale finanskrisen og hvordan denne har virket inn på det norske finansmarkedet.

- Vi har i løpet av det siste året sett hvor galt det kan gå når finansmarkedene er utilstrekkelig regulert. Vi må være sikre på at vi forstår hva som er de grunnleggende årsakene til den internasjonale finanskrisen, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV).

Hensikten er å sikre et forsvarlig regelverk for fremtiden.

I utvalget er det både medlemmer fra finansnæringen, fra arbeidslivets parter, forbrukerorganisasjoner, myndighetene og akademia. Utvalget skal avgi en utredning for Finansdepartementet innen 31. desember 2010.

Utvalget skal også se på hva som kan være årsaken til oppbyggingen av ubalanse i markedene (bobler), herunder i boligmarkedet.

I tillegg skal utvalget se nærmere på utformingen av avlønningen i finansbransjen og hvilken betydning dette har for salg av ulike typer finansprodukter, for kapitalbruk i samfunnet og for utviklingen av ubalanse i markedene.

(NTB)