Setter fire statsråder på fergesaken

Fergefylkene har bedt om at regjeringen må komme på banen. Nå inviterer fire statsråder fylkene til møte om pris-sjokket.

FERGEBESØK: Samferdselsminister Knut Arild Hareide og distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland besøkte tidligere denne uka Møre- og Romsdal for å høre om årsakene til prishoppet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
FERGEBESØK: Samferdselsminister Knut Arild Hareide og distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland besøkte tidligere denne uka Møre- og Romsdal for å høre om årsakene til prishoppet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kystfylkene varslet i dag at de vil gå sammen og kreve at regjeringen kommer med på banen for å stagge fergeopprøret langs kysten. Et dramatisk prishopp for passasjerene på fergene som inntraff ved årsskiftet, er bakgrunnen.

Nå kommer svaret fra regjeringen.

Fire statsråder fra Solberg-regjeringen inviterer ferge-fylkene til krisemøte om fergepris-sjokket den 2. mars.

I tillegg til samferdselsministeren kommer kommunalminister Nicolai Astrup (H), klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) og distriksminister Linda Hofstad Helleland (H).

Nyutnevnt samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) sier de vil samle partene som har mulighet til å påvirke situasjonen.

- Får tall som bekymrer

- Vi er også opptatt av denne problemstillingen. Vi får tall som bekymrer oss, familier som har hatt utgifter på 40 000 kroner i fjor, og som nå etter 2020 må betale 60 – 65 000 kroner. Jeg har vokst opp i en kommune med ferge og vet hvilken betydning dette har for innbyggere, men også for næringslivet. Dette er områder som står for veldig mye verdiskapning, sier Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Fylkespolitikerne med Kommunesektorens organisasjon på laget, argumenterte i dag for at fergebillettene var blitt så dyre hovedsakelig fordi de nå bytter til nullutslippsferger.

- Fylkene har tatt regjeringen på alvor og leverer på klimamålsatsingen ved å satse på elferger. Her fortjener fylkene ros for jobben de har gjort, sa styreleder Gunn Marit Helgesen i KS.

Hun mente regjeringen ikke fulgte opp.

- Midlene fra staten for å kompensere for merkostnaden for å ha den beste teknologien dekkes ikke inn av staten. Vi har tatt opp dette igjen og igjen og igjen, sa Helgesen, som kom med en klar advarsel om at det nå må på plass mer statlig finansiering.

- Uten dette vil ikke fylkene kunne satse på grønn teknologi.

- Sammensatt

Hareide sier andre ting også medvirker til den kraftige prisøkningen på ferger i flere fylker over nyttår.

- En del av fergeflåten var gammel og måtte nok ha blitt byttet ut med nye ferger uansett, så velger de når de da skal fornye å se framover å velge miljøvennlige løsninger, sier Hareide.

Han viser også viser til at flere fylker har prioritert å utvide tilbudet med flere ferger.

- Det er et sammensatt bilde, det sier også fylkene. Det er fylkene som bestemmer og jeg har derfor ikke helt oversikt over det totale kostnadsbildet, sier Hareide.

- Derfor er jeg glad vi er fire som inviterer til en dialog om dette. Det er viktig å få kunnskap og informasjon om tallene og prisøkningen og ikke minst se på virkemidlene for hva vi kan gjøre med dette, sier Hareide.

Mer konkrete løfter vil han derimot ikke komme med nå.

Nye takter

Dette er likevel nye takter fra regjeringen. Både Jon Georg Dale, som var samferdselsminister fram til Frp gikk ut av regjering for to uker siden, og statsminister Erna Solberg har tidligere vist til at dette er fylkenes ansvar.

- Signaliserer du en annen kurs en din forgjenger?

- Det jeg har sagt er at dette er viktig for distriktministeren og meg. Jeg er glad vi er fire ministere som skal i gang med dette. Vi har signalisert et ønske om dialog og kontakt, og ser fram til møtene, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer