Setter forsvarsministeren i husarrest

Saddam Hussein frykter et kupp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frykten for forræderi øker i Iraks presidentpalasser. Saddam Hussein skal blant annet ha satt sin forsvarsminister i husarrest for å minske muligheten for et kupp.

Saddam Hussein skal ifølge flere aviser, blant dem den britiske avisen The Guardian, ha plassert landets forsvarsminister, generalløytnant Sultan Hashim Ahmad al-Jabburi Tai, i husarrest. Hensikten skal være å hindre et mulig kupp eller avhopping.

- Forsvarsministeren fortsetter å delta på regjeringsmøter og fjernsynsoverføringer slik at alt virker normalt. Men i virkeligheten er huset og familien hans omringet av Saddams personlige vakter. De er der slik at han ikke skal kunne flykte, uttalte en kilde til The Guardian.

Tilbakeviser

Kilden er en høytstående irakisk embetsmann som skal ha gode forbindelser i Baath-partiet. Meldingen blir imidlertid på det sterkeste tilbakevist av Iraks utenriksminister Naji Sabri.

- Dette er ikke bare sludder, men latterlig sludder, har Naji Sabri uttalt, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Meldingen om husarresten er overraskende. Forsvarsministeren er ikke bare et medlem av den innerste sirkelen rundt Saddam, men også i slekt med ham gjennom ekteskap. Hans datter er gift med Qusay Hussein, Saddams 36 år gamle sønn.

The Guardians kilde hevdet dessuten at flere andre høytstående embetsmenn i regjeringen og militæret er blitt arrestert de siste dagene. Tegn på splid i det irakiske regimet vil bli fulgt nøye av amerikansk og annen utenlandsk etterretning.

Bruker milits

Regimets frykt for at den regulære hæren på 700.000 skal forsøke å redde sitt eget skinn er visstnok også økende. I forrige uke skal Saddam Hussein, ifølge kurdiske aviser, ha utkommandert soldater fra den iranske opprørsgruppen Mujahedin-e Khalq (MKO) til flere byer.

MKO har base i Irak og støttes av Saddam Hussein. Oppdraget Saddam skal ha gitt MKO-militsen er å bekjempe eventuelle opprør i urbane strøk og utkjempe en urban krig mot amerikanerne hvis de skulle invadere Irak.

MKO-soldater skal også ha blitt observert langs grensen til Kuwait og Syria. Den irakiske opposisjonen tror MKO vil lede an i en eventuell motstandskrig mot USA, fordi militsen angivelig fremdeles er meget lojal overfor Saddam.

Iransk frykt

Iran frykter også hva MKO-militsen kan finne på hvis det blir krig. Derfor skal Teheran ha sendt opp mot fem tusen shiamuslimske opprørssoldater inn i Nord-Irak. En høytstående iransk embetsmann sa at soldatenes nærvær er av defensiv karakter. Hensikten skal være å forsvare Iran mot mulige angrep fra MKO.

Hensikten kan imidlertid vel så mye være å understreke at Iran må få sitte ved bordet når Iraks framtid skal bestemmes. En embetsmann i det amerikanske utenriksdepartementet bekrefter at han har hørt opplysningene. Embetsmannen ville imidlertid ikke gi ytterligere detaljer.

Soldatene, som er trent i Iran, er under kommando av ayatolla Mohammad Baqir al-Hakim. Al-Hakim er en framstående irakisk shiamuslimsk opposisjonsleder, som siden 1980 har hatt base i Iran.

(NTB)

<B>STRAMMER INN: President Saddam Hussein frykter kuppforsøk, og setter forsvarsministeren i husarrest.