Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Setter foten ned for økt statsgjeld i USA

Om USA skal øke sin statsgjeld ytterligere, må det oppveies av kutt i offentlige utgifter, krever topprepublikaner John Boehner.

KREVER STANS: Republikaneren John Boehner krever at den gallopperende amerikanske statsgjelda blir fulgt opp av kutt i tusenmilliardersklassen. Foto: AFP PHOTO / Files / Nicholas KAMM
KREVER STANS: Republikaneren John Boehner krever at den gallopperende amerikanske statsgjelda blir fulgt opp av kutt i tusenmilliardersklassen. Foto: AFP PHOTO / Files / Nicholas KAMM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Republikanerne har gjort det til en kampsak å få bukt med svulmende statsgjeld og dype underskudd på statsbudsjettet i USA. Nå fastslår Boehner at det ikke kommer på tale men noen heving av gjeldstaket i landet uten at det ledsages av betydelige kutt i offentlige utgifter.

Kuttene må være større enn økningen i gjeldstaket, krever Boehner, som er president i Representantenes hus i Kongressen.

- Vi snakker ikke om milliarder her. Om vi skal ta USAs økonomiske problemer på alvor, snakker vi om kutt på tusener av milliarder, sier han.

Frykter mislighold I dag ligger USAs gjeldstak på 14.300 milliarder dollar, tilsvarende 78.000 milliarder kroner.

Den grensa vil bli nådd om under ei uke.

USAs finansminister Timothy Geithner har advart mot «katastrofale» følger for verdensøkonomien dersom lånetaket ikke heves. Han sier han vil være i stand til å unngå mislighold av statlige lån fram til begynnelsen av august, men så vil det være slutt.

Ifølge finansdepartementet er det nødvendig med en heving av gjeldstaket på 2.000 milliarder dollar for å dekke USAs behov for lånte midler fram til valget i november 2012.

Boehner vedgår at mislighold bør unngås.

- Det er sant at det ville vært uansvarlig å tillate at USA misligholder sine lån. Men det vil være enda mer uansvarlig å heve gjeldstaket uten samtidig å ta dramatiske skritt for å redusere forbruket, sier han.

Krever konkrete kutt De folkevalgte i Kongressen bør gå inn for konkrete kutt og ikke bare vedta overordnede målsettinger om kutt, understreker Boehner.

- Det er behov for virkelige kutt, virkelige reformer, ikke brede målsettinger som skyver saken inn i framtida, sier han.

Ifølge ham vil «alt» være på bordet i forhandlingene.

Den demokratiske senatoren Chuck Schumer beskylder Boehner for å leke med ilden med sine krav. Ifølge Schumer bør ikke en heving av gjeldstaket komme på plass bare noen timer eller dager før lånene blir misligholdt.

- Markedene vil bli virkelig, virkelig bekymrede, advarer han.

Boehner mener på sin side at det ikke er grunn til å overdramatisere og forsikrer om at en avtale vil komme på plass i tid.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media