Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Setter fri massemordere

LONDON (Dagbladet): I går gikk den forhatte protestantiske massemorderen Michael Stone (45) ut av fengselet i Nord-Irland som fri mann 15 år før tida. Denne uka skal ytterligere 88 bombemenn og mordere slippes fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Min krig er over, sier Stone. Ved løslatelsen i går uttrykte han ønske om å bidra til fredsprosessen.

Stone er kjent for å ha stått bak et av de verste angrepene i konflikten, mot et sørgende IRA-følge på Milltown gravplass i Belfast i 1988. Han kastet en håndgranat og skjøt mot de sørgende. Tre ble drept, 70 ble såret.

Han var medlem av UFF (Ulster Freedom Fighters) og ble dømt for seks drap og fem drapsforsøk.

430 fri totalt

Med de 88 denne uka, har i alt 430 protestantiske og katolske terrorister sluppet ut fra det beryktede Maze-fengselet.

Blant dem er den hensynsløse katolikken James McArdie, medlem av IRA og nå 31 år gammel. Han har sonet to av 25 års fengsel for bomben i Londons Dockland. Bomben drepte to mennesker og ødela verdier for 1,9 milliarder kroner.

Michael Caraher, også IRA-medlem, er dømt for drap på 12 soldater og politioffiserer. Han slippes ut etter å ha sittet inne i bare 16 måneder av dommer på til sammen 103 år.

Den såkalte «Shankill-bombemannen», Sean Kelly, settes også fri. Han kastet en bombe mot en fiskebutikk i den protestantiske gata Shankill Road i Belfast i den tro at dette var hovedkvarteret til UDA (Ulster Defence Association). Han drepte ni mennesker. Blant de drepte var en gravid kvinne og en ni år gammel jente.

Frykter hevn

Politiet i Nord-Irland frykter at mange av de frigitte vil slutte seg til utbryter organisasjoner som ikke godtar våpenhvilen. Dette gjelder katolske Real IRA og på protestantenes side blant andre LVF (Loyalist Volunteer Force). Flere løslatte har mye usnakket med både vitner og fiender.

De konservative i Storbritannia er kritiske til løslatelsene, og mener at de ikke burde ha funnet sted før terrorist-organisasjonene gir fra seg våpen og eksplosiver.

BOMBET KIRKEGÅRD: 16. mars 1988 sto Michael Stone bak denne massakren på Milltown gravplass i Belfast.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media