81 SELVANTENNELSER: Så langt i år har 81 personer satt fyr på seg selv i Tibet. Dette bildet av en tibetansk flyktning i India er tatt 26. mars i år. Foto: Stringer / reuters / NTB Scanpix
81 SELVANTENNELSER: Så langt i år har 81 personer satt fyr på seg selv i Tibet. Dette bildet av en tibetansk flyktning i India er tatt 26. mars i år. Foto: Stringer / reuters / NTB ScanpixVis mer

Setter fyr på seg selv i desperasjon

17 år gammel jente døde etter å ha satt fyr på seg selv i går - så langt i år har 81 tibetanere har satt fyr på seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 17 år gammel jente døde av skadene etter å ha satt fyr på seg i Tibet i går. Senere samlet mer enn 3000 mennesker seg på stedet for å be for henne. For kun tre dager siden satte to unge munker fyr på seg selv for å protestere mot det kinesiske styret av Tibet.

Hun er langt fra den eneste som velger den ekstreme løsningen for å vise hva hun mener - så langt i år har 81 tibetanere satt fyr på seg selv.

I gatene har politiet nå begynt å gå med brannslukningsapparater på ryggen for å kunne reagere raskere.

I tillegg har landets høyesterett og sikkerhetsmyndigheter åpnet for å ta ut tiltale mot personer som setter fyr på seg selv, og «alle som organiserer, planlegger, tvinger, lokker eller medvirker» til at andre setter fyr på seg selv for å protestere, melder nyhetsbyrået Reuters.

Håper på forandring Søndag rapporterte statlige medier at politiet i Sichuan-provinsen har arrestert en tibetansk munk og hans nevø for å oppfordre åtte personer til å sette fyr på seg selv siden 2009.

Regjeringen i Beijing på sin side forsvarer sitt jernstyre av Tibet, og hevder den avsidesliggende regionen slet med stor fattigdom og økonomisk stagnasjon helt fram til 1950 da kommunistiske tropper «fredliggjorde den».

Noen eksperter mener Xi Jinping, leder for det kommunistiske partiet, muligens vil innta en litt annen tilnærming til Tibet når han tar over som president i mars - hans far og tidligere statsminister hadde nemlig et tett forhold til Tibets spirituelle leder Dalai Lama.

BRANNSLUKNINGSAPPARAT: Politi i Lhasa i Tibet går med brannslukningsapparater på ryggen. Så langt i år har 81 personer satt fyr på seg selv i protest mot regjeringen i Kina. Foto: The International Campaign for Tibet / Reuters / NTB Scanpix
BRANNSLUKNINGSAPPARAT: Politi i Lhasa i Tibet går med brannslukningsapparater på ryggen. Så langt i år har 81 personer satt fyr på seg selv i protest mot regjeringen i Kina. Foto: The International Campaign for Tibet / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Få vet egentlig hva Xi Jinping mener om Tibet og Dalai Lama, men regner med at hans fars liberale syn vil spille en betydelig rolle. Noen håper også at han vil være mer tolerant overfor muslimske uigurer i den vestlige regionen Xinjiang, og også overfor Taiwan.

- Gjør mer Ifølge «Tibet-government-in-exile» har det siden 2009 vært 94 tilfeller hvor tibetanere har satt fyr på seg selv. Minst 77 av disse har dødd av skadene.

Hele 29 personer fyr på seg selv i november i år da det ble klart at Xi Jinping blir partiets nye leder, og selvantennelsene møtes stadig med hardere reaksjoner fra sikkerhetsstyrkene.

- Det internasjonale samfunnet bør gjøre betydelig mer, sier Lobsang Sangay, Tibets stasminister i eksil i India, til Reuters.

Og i forrige uke økte USA presset mot Kina når det gjelder Tibet da Maria Otero, landets spesialkoordinator for Tibet, uttalte at spenningene i de tibetanske områdene, og de mange selvantennelsene, har blitt forsterket av forsterket av den tøffe kinesiske politikkene og kontrollen.

Kina utenriksdepartement reagerte med avsky på uttalelsene og kalte dem «motbydelige».

- Effektivt Det internasjonale samfunnet har misslyktes i den forstand at de ikke har samlet seg for å øke presset på Kina, hevder Nicholas Bequelin, forsker i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch.

- Ingen kommer til å kutte handelsforbindelsene med Kina. Men ti år med inaktivitet har vært svært skadelig, sier han.

TENNER PÅ SEG SELV I PROTEST: En mann har tent på seg selv ved Serkhang-tempelet i Gansu-provinsen. Foto: The International Campaign for Tibet / Reuters / NTB Scanpix
TENNER PÅ SEG SELV I PROTEST: En mann har tent på seg selv ved Serkhang-tempelet i Gansu-provinsen. Foto: The International Campaign for Tibet / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

I mellomtiden øker antallet som velger å sette fyr på seg selv for å vise sitt standpunkt. Den siste tiden har også flere personer valgt å sette fyr på seg selv i små grupper.

Det var den 20 år gamle munken Phuntsog fra Sichuan-provinsen som i 2011 startet en bølge av protester mot den kinesiske regimet da han satte fyr på seg utenfor en tempel i mars.

- Hvor forferdelig det enn er å innrømme det, ser slike dødsfall ut til å være et effektivt politisk verktøy når de gjøres i grupper, sier Robbie Barnett, en Tibet-ekspert ved Colombia University til Reuters.

STADIG OFTERE: Dorje Rinchen satte fyr på seg selv i Gansu-provinsen i oktober i år. Stadig flere velger å sette fyr på seg selv i protest mot den kinesiske regjeringens styre av Tibet. Foto: The International Campaign for Tibet / Reuters / NTB Scanpix
STADIG OFTERE: Dorje Rinchen satte fyr på seg selv i Gansu-provinsen i oktober i år. Stadig flere velger å sette fyr på seg selv i protest mot den kinesiske regjeringens styre av Tibet. Foto: The International Campaign for Tibet / Reuters / NTB Scanpix Vis mer