Setter grunnloven til side

Egypts militærråd kaster grunnloven og avsetter nasjonalforsamlingen.

KUNNGJØR NY RETNING: General Mohsen el-Fangari har tidligere æret de falne demokratiforkjemperne på egyptisk TV. Nå har det militære rådet bestemt at grunnloven skal settes til side inntil en ny er på plass. Foto: AP Photo/Egypt TV
KUNNGJØR NY RETNING: General Mohsen el-Fangari har tidligere æret de falne demokratiforkjemperne på egyptisk TV. Nå har det militære rådet bestemt at grunnloven skal settes til side inntil en ny er på plass. Foto: AP Photo/Egypt TVVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Egypts øverste militære råd melder i dag at den vil sette grunnloven til side. Samtidig oppløses nasjonalforsamlingen. En komité skal nå forberede et utkast til en ny grunnlov.

Maks seks måneder I en TV-sendt kunngjøring gjør det militære rådet det klart at det akter å styre Egypt i seks måneder framover - eller inntil en ny regjering er valgt.

Det skulle vært valg i Egypt i september, men det er nå uklart når et demokratisk valg kan finne sted.

Les Dagbladets saker om Egypt her.

Kan ta tid Tidligere har demokratiforkjemperen ElBaradein uttalt at det kan gå et år før man klarer å gjennomføre nyvalg.

Det militære råd har gitt uttrykk for at man raskest mulig må få et sivilt styre, og at hæren ikke har noen som helst ambisjon om å styre Egypt annet enn i en kort overgangsperiode.

Dette budskapet ble gjentatt i dag, via egyptisk statlig TV.

Rapporterer til hæren Fungerende statsminister Ahmed Shafiq bekrefter at han nå rapporterer direkte til det militære råd, slik regjeringen tidligere har rapportert til Hosni Mubarak.

Regjeringen Mubarak utpekte før han gikk av, vil dermed bli sittende - men med svært begrenset handlingsrom.

Shafiq sier ifølge BBC at egyptere flest nå ønsker å vende tilbake til en situasjon preget av trygghet, etter nærmere tre uker med protester.

- Vår viktigste oppgave nå er å gi det egyptiske folk tilbake en følelse av trygghet, sier han.

Brød til folket - Parallelt med dette ønsker vi å vende tilbake til dagliglivet, og at livsnødvendigheter som brød og helsetilbud er tilgjengelig, sier han.

Samtidig understreker han at Egypt har de økonomiske reservene som skal til for å bøte på den økonomiske krisa som har oppstått.

- Vår nasjonale økonomi er sterk, sier han.

Som de viktigste framtidsmål nevner han «folkets rettigheter og kampen mot korrupsjon.»

Byttet side Det statlige TV-selskapet i Egypt har under de siste ukene vist lite av de massive demonstrasjonene mot Hosni Mubarak.

Men etter Mubaraks avgang som president fredag, har TV-selskapet brått byttet profil i sin dekning.

Nå feirer de plutselig presidentens avgang. Ifølge nyhetsbyrået AP lover statlig egyptisk TV heretter å være mer etterrettlige og sannferdige i deres rapportering til folket.

Knuffing i morgentimene Søndag morgen oppsto det knuffing da militære styrker gikk inn for å rydde på Tahrir-plassen. Etter 18 dager med protester og påfølgende folkefest, vil det ta tid å rydde den.

FORLATER TAHRIR: Etter 18 dager med protester - og påfølgende seiersfest - er hverdagen igjen i ferd med å innta Tahrir-plassen. slik så den ut tidligere i dag. Man kan se at trafikken er i ferd med å overta herredømmet over plassen.   Foto: AP Photo/Tara Todras-Whitehill
FORLATER TAHRIR: Etter 18 dager med protester - og påfølgende seiersfest - er hverdagen igjen i ferd med å innta Tahrir-plassen. slik så den ut tidligere i dag. Man kan se at trafikken er i ferd med å overta herredømmet over plassen. Foto: AP Photo/Tara Todras-Whitehill Vis mer

Flere fra den harde kjerne av demonstranter reagerte på hærens framferd, men situasjonen skal ha løst seg raskt. Ifølge BBC ble det raskt fred og harmoni mellom de to partene.

Livet begynner nå å gå sin vante gang i hovedstaden.

Reiseforbud Egypts nye makthavere har forbudt tre høystående representanter fra Mubaraks regime å forlate landet.

Dette gjelder tidligere statsminister Ahmed Nazif, tidligere innenriksminister Habib al-Adli og informasjonsminister Anas al-Fekky. Alle tre er under etterforskning.

Søndag ble det kjent at lederen av Egypts nasjonalbank har gått av etter protester fra de ansatte. Dette melder CNN.

DE MINST POPULÆRE: Egyptiske politifolk vakte oppsikt da de i morgentimene demonstrerte ved Tahrir-plassen. De hevdet å demonstrere for sine lønninger. Blant demokratiforkjemperne er politimenn forhatt, etter at cirka 300 personer er drept i sammenstøt, blant annet med politiet, de siste ukene. Foto: REUTERS/Mohamed Abd El-Ghany
DE MINST POPULÆRE: Egyptiske politifolk vakte oppsikt da de i morgentimene demonstrerte ved Tahrir-plassen. De hevdet å demonstrere for sine lønninger. Blant demokratiforkjemperne er politimenn forhatt, etter at cirka 300 personer er drept i sammenstøt, blant annet med politiet, de siste ukene. Foto: REUTERS/Mohamed Abd El-Ghany Vis mer