Setter inn etterforskere mot kyssende ungjenter

Den israelske hæren skal avsløre uskikkelig oppførsel.

BLID OG FORNØYD: Men hvis denne kvinnelige, israelske soldaten blir tatt i å kysse en medsoldat, blir det bråk. Foto: Oded Balilty/AP/Scanpix
BLID OG FORNØYD: Men hvis denne kvinnelige, israelske soldaten blir tatt i å kysse en medsoldat, blir det bråk. Foto: Oded Balilty/AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Flere kvinner prøver ifølge nyhetsbyrået AP å bruke religiøs overbevisning som begrunnelse for å unnslippe førstegangstjenesten.

18-åringene lover å være tro mot de religiøse retningslinjene, og utvise måtehold og disiplin.

- Trenger jenter
Hæren har leid inn private etterforskere for å spionere på de unge kvinnene, for å se om de holder det de lover.

- Vi trenger disse jentene, konstaterer oberstløytnant Gil Ben Shaoul til AP.

Hæren bruker derfor etterforskerne for å avsløre upassende oppførsel også blant kvinner som opprinnelig ikke hadde tenkt seg inn i Forsvaret.

Kysset på TV
Overvåkningsprogrammet ble ifølge en talsmann for hæren satt i gang ifjor, og har så langt fersket 520 unge kvinner i usømmelig oppførsel. Disse skal ha vervet seg til militærtjeneste, for å kompensere for sin upassende opptreden.

Programmet ble avdekket da israelsk TV viste bilder av en ung kvinne som tilsynelatende kysset en ung mann på offentlig sted.

Ifølge Ben Shaoul ble de to deretter observert mens de sammen gikk inn i en heis - alt dette på en lørdag, sabbatsdagen, hvor troende jøder skal unngå å bruke slike innretninger.

Avsløres i helgene
Å avsløre uønsket oppførsel er ikke vanskelig, ifølge oberstløytnant Ben Shaoul.

- Det tar en uke. Kvinnene kan vanligvis plukkes opp når de drikker eller røyker på lørdagskvelden. Mange av dem danser i barer, iført klær som viser mange hud. De kan kalle seg sangere eller modeller og prøve å bruke det som unnskyldning, forklarer Ben Shaoul.

Det er obligatorisk verneplikt i Israel. Menn må regne med tre års militærtjeneste, mens kvinner har to obligatoriske år i grønt.


Tiltak
Hæren har ifølge AP satt inn flere tiltak for å gjøre militærlivet mer attraktivt for kvinner. Kvinnelige soldater flyr nå helikopter, fungerer som instruktører i artilleriet og tjenestegjør som militærpoliti.

Men flere opplever at mannlige soldater sniker forbi dem i køen til de attraktive tjenestene.

- Jeg tjenestegjorde i to år uten å gjøre noen ting som helst, sier Shiran Cohen (24) til AP.

Stjerne måtte inn
Popstjernen Maya Buskila avsto ifølge AP for 12 år siden fra militærtjeneste etter å ha erklært seg som troende religiøs.

Som den jødiske avisen Baltimore Jewish Times skriver måtte Buskila til slutt krype til korset, da hæren kalte henne inn til tjeneste ifjor etter å ha observert hennes minimale sceneklær og utfordrende musikkvideoer.

Buskila kunne ikke kommentere saken overfor AP, da hun for tiden er med i den israelske utgaven av «Big Brother».

ØNSKER FLERE JENTER: Israel ønsker flere som disse jentene, som forbereder seg på øvelse i Jerusalem. Foto: Oded Balilty/AP/Scanpix
ØNSKER FLERE JENTER: Israel ønsker flere som disse jentene, som forbereder seg på øvelse i Jerusalem. Foto: Oded Balilty/AP/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer