Setter inn hæren i søppelkrigen

Italias tredje største by drukner i søppel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) - Jeg kaster bare søpla ut vinduet, søppelhaugen når allerede andre etasje, sier innbyggeren Angela Sepe til Associated Press.

Den italienske regjeringen satte i dag inn hæren for å få ryddet søppelbergene utenfor skolene i Napoli, skriver Bloomberg.

Det skjer etter at rasende demonstranter i helgen angrep politiet med steiner i protest mot søppelkrisen i Italias tredje største by. I enkelte gater hadde demonstranter ifølge BBC News hengt opp dukker av ordføreren og guvernøren fra lyktestolper med dødstrusler festet til brystet.

Søppelbergene i Napoli har vokst siden renovasjonsarbeiderne sluttet å hente søppel 21. desember, fordi fyllingene utenfor byen er fulle.

Fredag gikk rasende innbyggere til angrep mot en politistasjon og satte fyr på fire busser i protest mot å gjenåpne den gamle søppelfyllingen i Pianura-distriktet. Den tidligere søppelfyllingen tok imot regionens søppel i 40 år, men distriktet har nå golfbane, konferansesenter og to store hoteller.

«Økomafia»

Miljøvernminister Alfonso Pecoraro Scanio legger ifølge Associated Press skylden på «økomafiaen» for søppelkrigen.

Mafiaen i Napoli (Camorraen) tjener millioner på billig søppeldumping, og skal ha brukt bestikkelser og utpressing for å sabotere alle forsøk på bygge nye forbrenningsanlegg.

Søppelkrigen i byen har nå strukket seg over 14 år, og det er andre gang bare i løpet av det siste året at myndighetene setter inn hæren for å rydde opp. Etterhvert som søppelhaugene har vokst i byen har innbyggerne startet branner for å bli kvitt søpla, noe som har medført fare for giftige gasser.

EU advarer

Den italienske regjeringen har fått to advarsler fra EU for håndteringen av søppelkrisen i millionbyen.

- Vi følger situasjonen i Campania veldig tett, og vi vil se om vi skal sette inn tiltak de nærmeste dagene, sier EUs miljøkommisjonær Stavros Dimas til italienske aviser.

I juni startet EU gransking av italia for myndighetenes manglende evne til å følge opp unionens regelverk for søppelhåndtering. Italia risikerer bøter eller tap av subsidier dersom granskingen konkluderer med brudd på regelverket.

Krisemøte

Statsminister Romano Prodis krisemøte i går kom etter at president Giorgio Napolitano sa han var alarmert over tilstanden i hjembyen, der mer enn 100 000 tonn søppel nå råtner i gatene.

- Jeg har tatt ansvar for å få gjort noe med søppelproblemet, og jeg vil komme til bunns i det, sa Prodi til reportere i går.

Lørdag sa statsminister Prodi at søppelproblemet nå skal løses en gang for alle, og at regjeringen vil ha et nytt krisemøte i dag, mandag.

- Alle følger med på oss, og jeg ønsker ikke å gi Italia dette negative imaget. Dette er en krisesituasjon vi må håndtere raskt, sa han.

STINKER: En soldat i hærens 21. ingeniørkorps beskytter seg med ansiktsmaske under det stinkende oppryddingsarbeidet.
BRENNER SØPPEL: Brannmannskaper slukker flammene etter at innbyggere har satt fyr på et av de mange søppelbergene i byen.
PROTESTER: Rasende innbyggere satte før helgen fyr på busser i protest mot søppelkrisen.
SØPPELHAUGER: Søppelet hoper seg opp i gatene i Italias tredje største by.
HÆREN SATT INN: Soldater fra hærens 21. ingeniørkorps rydder søppel utenfor skoler i Caserta mandag morgen.
TONNEVIS: Mer enn 100 000 tonn søppel råtner nå i gatene i Napoli.
JULESØPPEL: Renovasjonsarbeiderne har streiket siden 21. desember.