Setter inn hæren mot plyndring etter jordskjelv i Peru

Hjelpen begynner nå å komme fram til ofrene etter jordskjelvet i Peru. Dødstallet stiger fremdeles.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Perus president Alan Garcia har satt inn hæren mot folk som driver plyndring i de jordskjelvrammede områdene midt i landet. Hjelpen begynner nå å komme fram til ofrene.

Plyndringen skal ha vært omfattende og hensynsløs, forteller øyenvitner. På ett sted ble en lokal borgermester overfalt, da han forsøkte å få fraktet inn nødhjelp, mens lastebilsjåfører andre steder skal ha skutt mot folk som forsøkte å rane dem.

Inntil i morges norsk tid var det funnet 446 omkomne  og mer enn 1.000 skadde etter jordskjelvet onsdag.

- Etter jordskjelv er de første 48 timene er livsviktige, men det har vært funnet overlevende etter en uke eller ti dager, sa redningsarbeideren Jesus Valesco Sanchez.
«Respekt» 
President Garcia, som har vært i Pisco siden torsdag for personlig å holde oppsyn med arbeidet, sa at han ikke ønsker å innføre portforbud eller andre drastiske tiltak.
 
- Men jeg har tilkalt soldater fra hæren og marinen for å skape respekt, framholdt han.

Mange av innbyggerne i området er rasende over at hjelpearbeidet går tregt, og fortvilte over mangel på mat og medisiner. Blant de plyndrede forretningene i den skjelvrammede byen Pisco skal det være flere apoteker.

Peru har så langt fått tilsagn om 40 millioner dollar eller 238 millioner kroner i øyeblikkelig internasjonal hjelp etter jordskjelvet. Skjelvet er det verste som har rammet landet siden 1970, og behovet for nødhjelp er stort.


Letehunder
Grupper av erfarne internasjonale katastrofearbeidere har begynt å komme til Peru for å delta i hjelpearbeidet. To spanske lag med til sammen åtte letehunder var blant de første som fredag kom fram til skjelvrammede Pisco, 270 kilometer sør for hovedstaden Lima.

- Vi må være svært forsiktige i arbeidet, og det er bare svært veltrente folk som kan gjøre slikt. Vi settes inn folk som tilhører eliten på dette feltet, og de har med seg topp moderne utstyr, sa Jesus Valesco Sanchez.

Katastrofearbeidernes første oppgave blir å finne ut om det fortsatt ligger overlevende under ruinene  i Pisco, nabobyen Ica og andre steder langs den peruanske kysten. Jordskjelvet hadde sitt episenter i havet utenfor Peru.


(NTB)

BEGRAVER SINE DØDE: Så langt er fler hundre funnet døde etter jordskjelvet i Peru. Fortsatt letes det etter overlevende i ruinene. Et kraftig etterkjelv fredag gjorde redningsarbeidet vanskeligere. Foto: SCANPIX/REUTERS/Mariana Baenterr
BEGRAVER SINE DØDE: Så langt er fler hundre funnet døde etter jordskjelvet i Peru. Fortsatt letes det etter overlevende i ruinene. Et kraftig etterkjelv fredag gjorde redningsarbeidet vanskeligere. Foto: SCANPIX/REUTERS/Mariana Baenterr Vis mer
INNKALT HÆREN: President Alan Garcia har innkalt hæren for å holde ro og orden. Det er meldt om omfattende plynding i de verst rammede områdene.
LETER ETTER FAMILIEMEDLEMMER: Folk leter etter sine slektninger etter det voldsomme jordskjelvet onsdag. Flere hundre døde er gravd frem fra ruinene, og de døde ble lagt på gatehjørner der familiene kunne finne dem.