KLUBBEN: Reza Vargordi er områdeleder for Alnas ungdomstilbud i nord, og har jobbet på klubben i 24 år. Her med Tsgewagni Yacob (12), Claudia Almeida (16), Catlyn Cueto Diaz (16) og Lok Tin Tsang (16) på Ellingsrud fritidsklubb. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KLUBBEN: Reza Vargordi er områdeleder for Alnas ungdomstilbud i nord, og har jobbet på klubben i 24 år. Her med Tsgewagni Yacob (12), Claudia Almeida (16), Catlyn Cueto Diaz (16) og Lok Tin Tsang (16) på Ellingsrud fritidsklubb. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Budsjettlekkasje:

Setter inn nye millioner mot ungdomskriminalitet

Regjeringen setter av ti millioner kroner i statsbudsjettet for å hindre at de kriminelle gjengene rekrutterer ungdom på østkanten.

Etter flere skyteepisoder og bråk i Oslo øst og sør tidligere i år, varslet regjeringen flere tiltak for å få bukt med de kriminelle gjengene. Nå settes det av ti millioner til barnevernet i neste års statsbudsjett for å forebygge at ungdom rekrutteres.

VIL FOREBYGGE: Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland og justisminister Tor Mikkel Wara. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL FOREBYGGE: Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland og justisminister Tor Mikkel Wara. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Mange av de ungdomskriminelle kommer fra hjem hvor de er utsatt for vold, overgrep og omsorgssvikt. Da må barnevernet gå inn og samarbeide med foreldrene for å skape trygge rammer, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (Frp) til Dagbladet.

- Noen ganger må man hente ut barnet, og da er vi avhengige av at politiets arbeid er godt koordinert med barnevernets innsats, sier Helleland.

- Gode resultater

I tillegg til de 10 millionene til barnevernet, vil det settes av 40 millioner til konfliktrådene, politiet i Oslo, Kripos og Økokrim som en del av prosjektet for å stoppe gjengene.

- Det har vært en faretruende utvikling, spesielt i Oslo øst. Vi vet hvordan situasjonen er i våre naboland, for eksempel Danmark og Sverige, der de hadde over 300 skyteepisoder i fjor. Vi skal lykkes der andre ikke har fått det til, sier justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) til Dagbladet.

Wara mener midlene som ble satt av før sommeren allerede har hatt effekt.

- Politiet sier det har vært den roligste sommeren på lenge, sier Wara.

Han får støtte fra avsnittsleder ved Stovner politistasjon, Tom André Kristiansen.

- Bare her i bydelen har vi tre-firedobla bemanningen som er synlig ute i nærmiljøene. Da skaper du relasjoner og tillit, sier han.

Fikk sommerjobb

Kristiansen tror de gode resultatene i sommer også skyldes at flere ungdommer har fått sommerjobb via satsingen fra kommunen.

- De får lønn og opplever mestring. Det er en positiv opplevelse, og kanskje noe nytt for mange av dem, sier Kristiansen.

Lok Tin Tsang (16) er en av ungdommene som fikk sommerjobb i år, på Ellingsrud fritidsklubb. Dagbladet møter Tsang og tre andre lokale ungdommer på klubben.

- Det var morsomt å se hvordan de voksne må håndtere ting. Det var kanskje litt mer ansvar enn jeg forventa, sier Tsang.

Han har også merket at politiet har økt sin tilstedeværelse.

- I sommerferien møtte vi på nye politifolk som vi ikke hadde sett før. De kom og snakket med oss, og vi ble kjent, sier han.

Ungdommene mener tilbudet fritidsklubben gir dem, er en viktig del av bildet.

- Vi har et sted å dra i stedet for at vi henger ute og får kontakt med tvilsomme folk. Og så er her voksne vi kan snakke med, sier Claudia Almeida (16).

- Uten klubben hadde det vært veldig kjedelig her, sier Catlyn Cueto Diaz (16).

Tsgewagni Yacob (12) er enig.

FORNØYD: Byrådsleder Raymond Johansen på Ellingsrud fritidsklubbb. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORNØYD: Byrådsleder Raymond Johansen på Ellingsrud fritidsklubbb. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg drar hit nesten hver dag, sier hun.

- Vi som gjør mest

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er fornøyd med satsingen fra regjeringen.

- Helt siden jeg ble byrådsleder, har jeg presset på justisdepartementet for å få ressurser til å ta gjengene. Det var først med Wara at pengene kom, sier han.

Oslo kommune satte av en ekstrabevilgning på 49 millioner kroner før sommeren for å følge opp utsatt ungdom.

- Det er ingen tvil om at det er kommunen som gjør det aller meste. Det gjelder gratis kjernetid i barnehage, gratis aktivitetsskole, flere lærere på de mest utsatte skolene, og alt vi gjør med fritidsklubber, idrettslag og kulturtilbud i bydelene, sier Johansen.