STORTINGET: Bjørnar Moxnes og Rødt varsler en rekke forslag mot kommersielle velferdsfirmaer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STORTINGET: Bjørnar Moxnes og Rødt varsler en rekke forslag mot kommersielle velferdsfirmaer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Rødt-forslag i Stortinget:

Setter inn støtet mot de kommersielle

I august ble det kjent at en rekke medarbeidere saksøker Aleris. Nå vil Rødt ha Stortinget med på en rekke vedtak mot kommersielle selskap i velferden.

Utfasing av kommersielle velferdsselskaper, full gjennomgang av Aleris-kontraktene og utredning av bøter for velferdsfirmaer som bryter loven. Dette er blant forslagene Rødt vil stille ved første mulighet etter Stortinget åpner denne uka.

- Nå er tålmodigheten vår slutt med Aleris. Det er tid for politisk handlekraft, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

Noe av bakgrunnen for forslagene, er at 26 nåværende og tidligere konsulenter går til sak mot Aleris Ungplan & BOI med hjelp fra Fagforbundet. Konsulentene mener de har jobbet som fast ansatte, og derfor har krav på fast stilling, men at Aleris har tvunget dem til å stå som selvstendig næringsdrivende oppdragstakere. De krever også erstatning.

- Skandaløse forhold

Moxnes viser til et intervju Dagbladet har gjort med en tidligere konsulent.

- Man begynner frisk og optimistisk og har lyst å gjøre en forskjell for beboerne, men så tar det ikke lang tid før man blir gående rundt som en zombie, sa konsulenten, som hevdet at Aleris la opp til ekstreme arbeidstider.

- Dette er helt skandaløse forhold som går direkte ut over tilbudet for brukerne, sier Moxnes.

Nå vil han ha Stortinget med på å fase de kommersielle helt ut av velferden.

- Hva med beboerne i disse tiltakene, vil det ikke skape usikkerhet for dem å måtte flytte?

- Dette skal ikke skje over natta. Det er snakk om å fase ut de kommersielle samtidig som vi bygger opp det offentlige tilbudet og inngår kontrakter med ideelle, sier Moxnes.

- Vi trenger de ansatte, men forskjellen er at de vil få ryddigere arbeidsforhold når staten og kommunen kommer inn. Jeg tror også det er bra for brukerne at de har ansatte som ikke går rundt som zombier, sier han.

Setter ned utvalg

Fredag offentliggjorde næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) medlemmene i et nytt utvalg som skal se på lønns- og arbeidsvilkår i private velferdsfirmaer, og om det offentlige får god nok valuta for pengene. Utvalget skal levere to delrapporter, en om et år og en om to år.

- Det er ikke et utvalg som skal diskutere for eller mot bruk av private som sådan, men det skal kartlegge omfanget av konkurranseutsetting og foreslå hvordan offentlige penger kan brukes på best mulig måte, sier Røe Isaksen i en pressemelding.

Også i Arbeiderpartiet har tonen blitt skarpere mot de kommersielle velferdsfirmaene.

- Vi vil ha en tydeligere front mot å la kommersielle aktører uthule vår felles velferdsstat ved at penger fra skattebetalere tas ut til store overskudd, sa partileder Jonas Gahr Støre i sin tale til landsstyremøtet i september.