Setter Irak på en siste prøve

Irak skal settes på konkrete prøver i de kommende ukene. Slik skal det en gang for alle avgjøres om landet bryter FN-påleggene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Men USA vil ha en ny «krigsresolusjon» fra FN så fort som mulig.

- Før eller seinere, vi tror før, må Sikkerhetsrådet si at Saddam ikke har grepet den siste sjansen og da må rådet handle. Hvis ikke vil USA handle sammen med en koalisjon av villige, sa George W. Bushs sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice i går.

Dagen etter de store fredsdemonstrasjonene verden rundt gir administrasjonen i Washington D.C. nye signaler om at det nå haster med å få en Irak-avgjørelse.

Og det er ikke bare USA som advarer. Også lederen for atominspektørene Mohammed ElBaradei advarte mot at land som nå støtter fortsatte inspeksjoner, kan endre syn om Irak tøyer tålmodigheten.

Ny resolusjon

Heller ikke Frankrikes president Jacques Chirac utelukket maktbruk dersom det viser seg at Irak forsøker å trosse Sikkerhetsrådets krav.

Lørdag antydet FNs generalsekretær Kofi Annan at en ny resolusjon kan bli nødvendig. Storbritannia og USA har lenge arbeidet med dette og allerede i morgen kan det foreligge en tekst til en ny FN-resolusjon hvor Saddam Hussein trues med «alvorlige konsekvenser» - her kodeord for bruk av militær makt.

Testes

For å overbevise skeptikere i Sikkerhetsrådet vil USA at Irak skal testes, slik at landets FN-brudd entydig bevises. The New York Times skriver at de prøvene det kan være snakk om, er uhindret overflyving av overvåkingsfly, forsker-intervjuer uten irakisk myndighet til stede og ødeleggelse av raketter.

Engelske og amerikanske diplomater har arbeidet med en oppfølgings-resolusjon i flere uker. Innad i Bush-administrasjonen er det betydelig irritasjon etter fredagens Blix-orientering hvor et flertall av rådets medlemsland ga uttrykk for at våpeninspektørene må få mer tid.

Presidentens sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice sa på TV-programnmet «Meet the Press» at USA vil arbeid for å få støtte til en ny FN-resolusjon, men sa samtidig at det er på høy tid at Sikkerhetsrådet viser handlekraft.

Lette presset

- Å fortsette snakket om mer tid og mer tid er bare egnet til å lette presset på Saddam Hussein, et press som er helt nødvendig, sa Rice. Hun sa dette med direkte adresse til Frankrike som har bedt om mer tid, flere inspektører og en ny FN-orientering.

Condoleezza Rice ville ikke gi noen dato for når USA mener at Irak bør ha gjennomført sin avvæpning.