Militærekspert:

- Setter Kina i en spagat

I snart ei uke har kinesiske soldater vært i Russland og deltatt på en felles militærøvelse med russiske soldater.
- Kina ser nå hvor vanskelig det er å militært erobre et territorium, mener Tom Røseth.

ØVELSE: Vladimir Putin og Russland arrangerer militærøvelsen Vostok 2022, hvor Kina også deltar. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: NTB / AP Vis mer
Publisert

Samtidig som Russland nå er inne i den sjuende måneden av sin krig i Ukraina, har de invitert en rekke land - deriblant Kina - til å delta i en felles militærøvelse helt øst i Russland. Vostok 2022 heter øvelsen.

Dette er ikke første gang at Kina deltar i en felles militærøvelse med Russland i Russland - men det er første gang de samarbeider både maritimt, på bakken og i lufta, forteller Tom Røseth, som er hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole.

- Kina tør ikke krysse linja og bidra med våpen til Russland, av hensyn til sanksjonsrisikoen, men dette er første gang de samkjører med alle de tre klassiske militære grenene i en øvelse sammen, sier Røseth.

Det at Kina velger å delta i øvelsen, uten å skalere ned eller avlyse, sender sterke politiske signaler om at de fortsatt støtter Russland sterkt, mener han.

- De vurderer relasjonen til Russland som viktigere, enn det å tekkes Vesten i Ukraina-krigen, og dette ønsker de å vise for omverdenen, mener Røseth.

- I en spagat

Samtidig som Kinas støtte til Russland nesten er politisk betingelsesløs, er Beijing trolig bekymret for den retningen Russlands krig i Ukraina har tatt, tror Røseth.

- Krigen har involvert mer enn hva Putin informerte om ved dens start, og det har blitt et stort problem for Kina å balansere den viktige, økonomiske relasjonen de har til spesielt USA. Samtidig er en russisk fallitt, og at Russland imploderer, et skrekkscenario for Beijing.

Han fortsetter:

- De ønsker fortsatt et Russland som utfordrer Vesten og USA, og at de sammen har økt legitimitet i denne utfordringen.

- Kina står i en spagat nå. Denne krigen har blitt en veldig utfordring for landet, legger han til.

Røseth tror at Russlands invasjon i Ukraina kan ha gitt Kina mye lærdom i Taiwan-spørsmålet.

- De ser nå hvor vanskelig det er å militært erobre et territorium, samt hvilke reaksjoner det gir, som sanksjoner og militær støtte, sier han.

Den russiske øvelsen startet forrige uke. Planen er å holde på fram til 7. september. Over 50 000 soldater, 140 fly og 60 krigsskip deltar, ifølge det russiske forsvarsdepartementet. Av disse anslås det at 15 000 kommer fra det russiske forsvaret, skrev den uavhengige Nettavisen Moscow Times forrige uke.

I RUSSLAND: Her er de kinesistyke troppene på plass i Russland. Beijing har nektet å kritisere Moskvas invasjon av Ukraina, selv om landet har unngått å pådra seg sekundære sanksjoner ved å gi Russland militær bistand. Foto: Vadim Savitsky/Russian Defense Ministry Press Service/ AP/NTB
I RUSSLAND: Her er de kinesistyke troppene på plass i Russland. Beijing har nektet å kritisere Moskvas invasjon av Ukraina, selv om landet har unngått å pådra seg sekundære sanksjoner ved å gi Russland militær bistand. Foto: Vadim Savitsky/Russian Defense Ministry Press Service/ AP/NTB Vis mer

- Unormalt

Å gjennomføre en slik felles militærøvelse midt i en pågående krig, er ikke normalt, ifølge Røseth.

- Men Russland er et stort land, og de forsøker å vise militær makt ved å påberope seg en øvelse samtidig som de er i krig i Ukraina, sier han.

- Hva øver de på?

- Vostok 2022 er en øvelse på en mellomstatlig konflikt, svarer Røseth, som forteller at dette er et nivå over det de to landene ofte tidligere har øvd på sammen.

- Før øvde de mest i en multilateral, for eksempel med antiterror - seinere år har graden av bilaterale øvelser økt, spesielt til sjøs.

- Øver de på en verdenskrig?

- Nei, men de har en øvelse mot en annen stat, og samarbeider på varsling i forbindelse med missilforsvar, svarer Røseth.

Ifølge NTB trener russiske og kinesiske marinefartøyer sammen i Japanhavet. De skal blant annet øve på å beskytte havområder med økonomisk aktivitet og å støtte «bakkestyrker i kystområder».

MISSIL: Vladimir Putin talte på den årlige feiringen av marinen i St. Petersburg, og presenterte planen for det nye «supervåpenet» Tsirkon-missilet. Video: AP / Reuters Vis mer

- Enormt sterke sammen

I forkant av Russlands invasjon av Ukraina den 24. februar i år, nektet Putin for at han planla noen invasjon i landet, og han forsikret gjentatte ganger at det var i forbindelse med en militær øvelse at han plasserte ut store styrker med soldater langs den ukrainske grensa. På spørsmål om det er grunn til å stole på at Russland - og Kina - nå snakker sant når de sier de gjennomfører en militærøvelse, sier Røsteh:

- De øver øst i Russland og nord i Japanhavet, langt fra Taiwan. Dette er en reell øvelse, som også har blitt gjennomført før, men den følges nok nå tett av Japan og USA.

Han fortsetter:

- Dette er et prioritert område for Kina også, og vi ser en økende grad av, eller tendens på, at Russland og Kina kommer nærmere som to autoritære regimer - sammen mot den liberale verdensordenen.

- Hvor sterke er disse landene sammen?

- Dette er to enormt store kontinentale makter, som sammen vil kunne kontrollere mye av Eurasia om de inngår en militær allianse. De har imidlertid noen motstridende interesser også; begge konkurrerer om innflytelse i Sentral-Asia. På kort- og mellomlang sikt ønsker de imidlertid å samarbeide, ettersom begge statene er i økende konflikt med USA, svarer Røseth.

- Gir dette grunn til bekymring?

- Øvelsene, som den vi ser nå, har blitt mer og mer komplekse, men fortsatt er de langt unna NATO-samarbeidet, eller det å kunne sammenliknes med en allianse, svarer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer