8.mars

Setter kvinnerekord

43 prosent av Ap's ordførerkandidater til valget i høst er kvinner. Det er status når et fåtall av 368 nominasjoner til kommune- og fylkestingsvalget gjenstår.

SYSTEMATISK: Ap har vedtektsfestet 50 prosent av hvert kjønn i alle organer og annen hver kvinne og mann på listene. Men det må jobbes systematisk for å få kvinner på topp på listene til kommune- og fylkestingsvalget og for å få flere kvinnelige ordførere, sier Ap-sekretær Kjersti Stenseng. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
SYSTEMATISK: Ap har vedtektsfestet 50 prosent av hvert kjønn i alle organer og annen hver kvinne og mann på listene. Men det må jobbes systematisk for å få kvinner på topp på listene til kommune- og fylkestingsvalget og for å få flere kvinnelige ordførere, sier Ap-sekretær Kjersti Stenseng. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dermed ligger det an til en framgang på 11 prosentpoeng fra valget i 2011, da 32 prosent av Ap's ordførerkandidater var kvinner.

Ap's partisekretær, Kjersti Stenseng, er godt fornøyd. Hun gir en stor del av æren for framgangen til Anniken Huitfeldt og kvinnenettverket hun har ledet i 12 år.

- Det har vært bevisst og systematisk jobbing, og det må fortsette. Likestilling kommer ikke av seg selv. Vi må være på hele tiden. Anniken har gjort en veldig god jobb med å løfte damer i hele partiet. Det er en jobb som ikke alltid synes så godt. Hun har ringt kvinner som har sittet i forhandlinger og gitt det siste puffet som skal til for å få gjennomslag. Hun har gjort en uvurderlig jobb for partiorganisasjonen, sier Stenseng.

Systematisk

Slik at Ap jobbet for å få flere kvinner til å stille, få dem på toppen av lista, og få dem som ordførere.

* Ap har en regel om 50 -50 prosent likestilling på alle nivåer i partiet.

- Vedtektene sier at det skal være annenhver mann og kvinne på listene. Men det for ofte en mann på førsteplass og en kvinne på andre. Derfor har vi jobbet systematisk med å få flere kvinner på topp, sier Stenseng.

* Topplederskolering for kvinner.

* Partikontoret og kvinnenettverket har gitt tydelig beskjed til nominasjonskomiteene om å sette flere kvinner som listetopper.

* Mentorordning.

- De som ønsker det, får tilbud om en mentor. Det kan være tidligere ordførere, stortingsrepresentanter, tidligere statsråder. De fleste synes det er artig å være med på å løfte andre damer, sier Stenseng.

Maktkamp

* Bevisstgjøring om makt. Hjelp under forhandlinger.

MEKTIGE DAMER: Ap-sekretær Kjersti Stenseng ( til venstre), leder av Kvinnenettverket, Anniken Huitfeldt og nestleder Hadia Tajik ( Foto: Bjørn Langsem)
MEKTIGE DAMER: Ap-sekretær Kjersti Stenseng ( til venstre), leder av Kvinnenettverket, Anniken Huitfeldt og nestleder Hadia Tajik ( Foto: Bjørn Langsem) Vis mer

- Det er viktig at en kvinnelig ordførerkandidat blir ordfører, og ikke blir forhandlet bort. Du er ung og lovende, men får aldri plassen. Vi så det i 2011, at det er lettere å forhandle bort en dame enn en mann. Og så har vi sett kvinner si at jeg kan ofre meg slik at en mann fra et annet parti kan blir ordfører, så kan jeg ta jobben som varaordfører. Da er det viktig at det er noen der som sier at det er viktig at nettopp du tar ordførerjobben, at du tar den makta. 50-50-regelen er der, men vi må passe på at kvinner får de viktige posisjonene, blir ordførere og utvalgsledere. Dette har vi brukt mye tid på, sier Stenseng.

- Hvorfor er det fortsatt nødvendig med ekstra tiltak for å få kvinnene til å ta politiske verv og maktposisjoner i politikken?

- Det er fortsatt mye av det samme, kvinnene tar større ansvar hjemme, og da tenker en del det blir mye med arbeid, politikk og familie. Og kvinner spør seg mer enn menn om de er gode nok.

Det tar lengre tid å få en kvinne til å stille, og mange slutter etter en periode. Det handler om både kultur og struktur. Det er tradisjon for at menn foreslår menn, mens kvinner foreslår både kvinner og menn, sier Stenseng.

Slutter på grunn av hets

- Kan seksuell trakassering og ukultur også hindre kvinner i å bli i politikken og ta verv?

- Hersketeknikker, usynliggjøring og trakassering kan ha bidratt. Nå har terskelen for å si fra blitt lavere. I siste periode så vi at mange kvinner sluttet på grunn av hets. Så vi har nå laget en bedre strategi rundt våre kandidater for å stå imot hets på sosiale medier.

- Er det fortsatt behov for et eget kvinnenettverk i et parti som har vedtekter om 50-50 prosent likestilling?

- Ja, det er åpenbart et veldig stort behov for. Kvinnenettverket har bidratt til bevisstgjøring. Skal vi få 50 prosent kvinner og menn på Stortinget og eventuelt i regjering, må vi begynne på lokalplanet. Hvis vi stopper opp det systematiske arbeidet, går likestillingen tilbake.

Dagbladet har spurt de andre partiene om kvinneandelen på listene og som listetopper. Fristen for nominasjonslistene er 31. mars. Derfor er ikke tallene klare ennå.

- Kvinner blir strøket

- Leder av Ap's kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, advarer mot muligheten til å stryke kandidater på listene til kommunevalg.

- Ordningen gjelder ikke for høstens kommunevalg, men skal innføres i 2023.

- Jeg advarer på det sterkeste mot det. og ber stortingsflertallet snu og si nei til stryking. Stryking at kvinner som hever stemmen og har sterke meninger, vil bli strøket av et lite mindretall av velgerne, sier lederen av Ap's kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, til Dagbladet.

Adgangen til stryking på listene til lokalvalg ble gjeninnført av Stortinget i fjor etter at ordningen ble fjernet i 2003. En av forslagsstillerne, Michael Tetzschner (H), argumenterte med at velgerne ville få mer innflytelse på personvalgene.

Ap, KrF, Sp og SV stemte imot forslaget, Venstres gruppe var delt, mens MDG stemte for. Det holdt til et knapt flertall.

Muligheten til å stryke kandidater ble fjernet i 2003 fordi det kunne ramme kandidater med innvandrerbakgrunn, men også kvinner.

- Slag i magen

- Den som stiller til valg, bør heies på og få en klapp på skuldra. Å bli strøket, føles som et slag i magen, sier Huitfeldt.

Etter 12 år som leder av Ap's kvinnenettverk takker hun til gjenvalg.

Hun ble i helga som var, valgt til leder av Akershus Ap, og mener 12 år som leder av kvinnenettverket er nok.

- Hva har vært den mest krevende oppgaven i løpet av åra du har hatt dette vervet?

- Å få opp kvinnerepresentasjonen. Kvinner har blitt forhandlet bort, av menn i andre partier eller i eget parti. Nå har vi har nådd mange av målene når det gjelder kvinnerepresentasjon. Da jeg begynte, lå vi på omtrent 20 prosent kvinnelige Ap-ordførere, sier Huitfeldt.

Trettebergstuen neste?

FAVORITT: Valgkomiteen må nå finne Anniken Huitfeldts etterfølger som leder av Aps kvinnenettverk. Det kan bli Annette Trettebergstuen. FOto: VIdar Ruud/NTB/Scanpix
FAVORITT: Valgkomiteen må nå finne Anniken Huitfeldts etterfølger som leder av Aps kvinnenettverk. Det kan bli Annette Trettebergstuen. FOto: VIdar Ruud/NTB/Scanpix Vis mer

Stortingsrepresentant og likestillingspolitisk talsperson, Anette Trettebergstuen, regnes som favoritt til å overta. Men Vestfold Ap har lansert stortingsrepresentant og sentralstyremedlem Maria Aasen-Svendsrud som ny leder av kvinnenettverket.

Hun har lang erfaring i partiet og er Ap's representant i Party of European Socialists Women.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer