<strong>DRIVER VALGKAMP:</strong> USAs president, Donald Trump, inviterte tusenvis av mennesker til et innendørsarrangement uten sosial distansering eller munnbind midt under en pandemi. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
DRIVER VALGKAMP: USAs president, Donald Trump, inviterte tusenvis av mennesker til et innendørsarrangement uten sosial distansering eller munnbind midt under en pandemi. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer

Donald Trump

- Setter liv i fare

Guvernøren i Nevada, Steve Sisolak, langer ut mot USAs president, Donald Trump. Midt under pandemien har presidenten samlet tusenvis av mennesker tett i tett innendørs i Las Vegas.

Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): I helgen har USAs president invitert seg selv til Nevada for å drive valgkamp. Den demokratiske guvernøren, Steve Sisolak er særlig kritisk til det svære arrangementet innendørs i Las Vegas søndag kveld. Mange tusen mennesker er samlet innendørs, uten munnbind og uten særlig sosial distansering. Det skjer midt under coronapandemien, som har kostet nær 200 000 amerikanere livet.

- I kveld opptrer president Donald Trump uansvarlig og egoistisk og setter uttallige liv i fare her i Nevada, skriver Sisolak på Twitter.

IKKE SMIL: President Donald Trump så ikke glad ut da han kom hjem til Det hvite hus fra folkemøtet i Tulsa. Foto/video: AP Photo/Patrick Semansky / Twitter Vis mer

Til tross for advarsler

I en lang rekke meldinger forklarer han hvordan Trump har trosset både lokale og føderale helsemyndigheters råd samt de lokale lovene i Nevada.

- Til tross for rapporter fra Det hvite hus, til tross for lokale myndigheter i Nevada gjentar de eksisterende nødrestriksjonene, fyller presidenten helt bevisst tusenvis inn i en innendørsarena for å holde et politisk møte, skriver Sisolak.

<strong>PÅ PLASS:</strong> USAs president, Donald Trump, hilser på tilhengerne sine i Henderson utenfor Las Vegas. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
PÅ PLASS: USAs president, Donald Trump, hilser på tilhengerne sine i Henderson utenfor Las Vegas. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer

Han påpeker at USA fortsatt befinner seg midt i en pandemi som allerede har kostet landet dyrt.

Flere amerikanske medier, som CNN og NBC News, besluttet på forhånd at de ikke ville utsette sine journalister for risikoen. Deres journalister er derfor ikke inne på møtet.

Da Trump arrangerte sitt forrige valgmøte i Tulsa 20. juni i år, ble det ingen suksess. På forhånd varslet Trump at de hadde ventet nær én million mennesker, men bare 6000 møtte opp. Dette var likevel nok til at de lokale helsemyndighetene etterpå mente at samlingen hadde ført til en kraftig vekst i antallet smittede i regionen.

<strong>TRANGT:</strong> Tusenvis av mennesker kom til en Xtreme Manufacturing i Henderson utenfor Las Vegas for å høre på USAs president, Donald Trump. Foto: Brendan Smialowski / AFP
TRANGT: Tusenvis av mennesker kom til en Xtreme Manufacturing i Henderson utenfor Las Vegas for å høre på USAs president, Donald Trump. Foto: Brendan Smialowski / AFP Vis mer

Den tidligere presidentkandidaten og Trump-tilhengeren, Herman Cain, var blant deltakerne på møtet i Tulsa. Det er ikke kjent om han faktisk ble smittet der, men få dager etterpå ble han diagnostisert med covid-19. Han døde en tid seinere av dette.

- Fredelig

Selv hevder Trumps valgkamporganisasjon at møtet i Henderson utenfor Las Vegas handler om ytringsfrihet.

- Dersom du kan samle titusenvis av mennesker til å demonstrere i gatene, gamble på casinoer eller brenne ned små bedrifter i opptøyer, så kan du fredelig samles under det første grunnlovstillegget for å høre fra USAs president, sier Trumps talsperson, Tim Murtaugh, ifølge Reuters.

Folk som kommer til arrangementet må ta tempen, og de får utlevert munnbind. Det er imidlertid ikke noe påbud om å bruke munnbindet, og bildene viser tydelig hvordan folk står tett i tett og roper uten munnbind.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer