Raser mot Nato-avtale:

- Setter liv i fare

Miljøpartiet de grønne er svært kritiske til avtalen mellom Nato, Tyrkia, Sverige og Finland.

ENIG: Sverige, Tyrkia og Finland skal være enige i felles dokument. Meldingen kom åpningsdagen av toppmøtet i Madrid tirsdag 28. juni. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Sverige og Finland tvinges til å ofre sine egne demokratiske prinsipper, sier Miljøpartiet de grønnes utenrikspolitiske talsperson Carl Johansen i en uttalelse tirsdag kveld.

Partiet reagerer sterkt på Tyrkias avtale med Sverige og Finland om utlevering av personer med PKK-tilknytning.

Partiet bekymrer seg for at Tyrkia vil bruke påstått tilknytning til geriljaen for å ta andre opposisjonelle i tillegg.

- Hastebehandling av utleveringssaker basert på informasjon fra Erdogans regime, slik det legges opp til, fremstår som en oppskrift på undergravelse av rettsstaten. Det vil sette liv i fare, når vi vet at rettssystemet i Tyrkia er politisk kontrollert, og at tortur og drap forekommer rutinemessig, sier han i uttalelsen.

Partiet har også tidligere uttalt seg kritisk om Tyrkias rolle i spillet rundt de to landenes søknader om Nato-innlemmelse.

- Videre inneholder avtalen ingenting om ofrene for Erdogan krig mot kurderne i Syria og Irak, eller de tusener av politiske fanger i Tyrkia. YPG, som var avgjørende for å nedkjempe IS, kastes under bussen, sier Johansen.

Også Rødt-politiker Seher Aydar reagerer sterkt.

- Jeg får ikke sove. Nato selger ut kurderne som har kjempa mot IS. Det er så mange menneskeliv som blir ofret i en skitten avtale. Demokratiske prinsipper og kurdernes liv blir ofret i stormaktspillet. Igjen, skriver hun på Facebook tirsdag kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer