- Setter miljøpolitikken
i revers

Senterpartiet vil gjøre alt for unngå å regjere med SV. Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn frykter det er svært dårlig nytt for miljøet.

BEKYMRET: Klima- og miljøminister mener det går mot en Ap/Sp-regjering. Foto: Berit Roald / NTB
BEKYMRET: Klima- og miljøminister mener det går mot en Ap/Sp-regjering. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- En Ap/Sp-regjering vil sette miljøpolitikken i revers, smeller det fra klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).

Bakgrunnen er at Dagbladet nylig kunne avsløre at Senterpartiet vil sette hardt mot hardt etter en valgseier, og si blankt nei til å ha med SV i regjering.

- Miljøfiendtlige

Partileder Trygve Slagsvold Vedums ene klare alternativ til regjering består av bare av hans eget parti og Arbeiderpartiet.

Dette, sammen med en rekke vedtak i Stortinget i det siste, er grunnen til at Rotevatn ser dystert på framtida for norsk klima og miljø - hvis det blir er regjeringsskifte.

Han peker på at Arbeiderpartiet og Senterpartiet på Stortinget har funnet sammen med Fremskrittspartiet i en rekke saker han mener er skadelig for klima og miljø.

  • Fjerne forbud mot dyrking i myr
  • Liberalisere ferdsel for motorferdsel i naturen
  • Tillate felling av flere rovdyr
  • Unntak fra CO2-avgift for avfallsbransjen
LEDERKAMP: - Det er bra at vi er mange som har hatt lyst til å lede Venstre fremover, sier Sveinung Rotevatn til Dagbladet. Video: Christian Roth Christensen Reporter: Arnhild Aass Kristiansen Vis mer

- Arbeiderpartiet er miljøfiendtlige nå når de er i opposisjon. Hvordan blir de når de kommer i posisjon og regjering, spør Rotevatn retorisk.

I tillegg til Sps avvisning av SV, mener han Lysbakken og co. virker lunkne til regjeringsdeltakelse. MDG har Ap-leder Jonas Gahr Støre avvist å ta med i regjering.

- Vil mye bra

Slik Rotevatn analyserer det politiske landskapet, vil en mindretallsregjering bestående av bare Arbeiderpartiet og Senterpartiet danne flertall med Fremskrittspartiet i viktige miljøspørsmål.

- Vi kommer i en situasjon der ytterste venstre bestemmer den økonomiske politikken, og Ap, Sp og Frp bestemmer miljøpolitikken. Det er ikke en spesielt god situasjon, i hvert fall ikke sett med Venstre-øyne.

- Betyr dette at du egentlig ønsker SV i regjering?

- Jeg anerkjenner at det finnes partier på rødgrønn side som vil mye bra i miljøpolitikken. Men Senterpartiet vil sette en effektiv stopper for dem. Dessuten virker det ikke som SV er sikker på om de vil i regjering selv.

Advarer miljøvelgerne

- Både SV og MDG ønsker mye godt i miljøpolitikken. Men det ser ikke ut som de skal sitte med hånda på rattet i regjering. Begge har garantert et skifte uavhengig av politikk eller om de får delta i regjering selv. Da er det noen andre som styrer, sier Rotevatn.

Han sender dermed en krystallklar advarsel i retning norske miljøvelgere.

- Det som skjer nå er det viktig at alle som er miljøengasjerte i Norge må få med seg. En slik regjering vil sette miljø og klimapolitikken i revers.

Konklusjonen klima- og miljøministeren kommer med er ikke overraskende for hans eget parti og regjerings gunst.

- Det eneste regjeringsalternativet som inkluderer et miljøparti nå er dagens regjering Venstre som miljøparti, hevder Rotevatn.

- Nådeløs dom

SV-leder Audun Lysbakken er imidlertid ikke særlig imponert over analysen fra Rotevatn. Han mener ministeren må feie for egen dør før han advarer mot mulige arvtakere.

- Regjeringen brøt klimamålene for 2020. Historiens dom kommer til å være nådeløs. Det viser at Venstre i regjering ikke løser noe som helst, sier Lysbakken.

Han lover samtidig at partiet hans vil bruke sin innflytelse til å påvirke miljøpolitkken etter valget.

- SV er helt tydelig på at vi vil delta i en rødgrønn regjering, men selvsagt på betingelse av at klima- og miljøpolitikken blir langt mer offensiv enn i dag. Et sterkt SV er det beste alternativet for folk som er opptatt av miljø, fordi vi både vil bidra til å kaste dagens regjering og få en nøkkelrolle i et nytt flertall. Med SV ved forhandlingsbordet vil et sterkt og tydelig miljøparti ha makt over alle de viktige veivalgene i åra som kommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer