Amazonas:

Setter ned foten: - En løgn

Brasils president vil legge delingen av data om avskoging under sin kontroll.

FULL STOPP: Dette sammensatte bildet viser omfattende avskoging (røde felt) og urbanisering (gule felt) i Sør-Amerika i perioden 2000-2012. Dersom Brasils president får det som han vil, blir det full stopp i spredning i slike bilder fra Amazonas - som han ikke selv har godkjent. Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix
FULL STOPP: Dette sammensatte bildet viser omfattende avskoging (røde felt) og urbanisering (gule felt) i Sør-Amerika i perioden 2000-2012. Dersom Brasils president får det som han vil, blir det full stopp i spredning i slike bilder fra Amazonas - som han ikke selv har godkjent. Foto: Science Photo Library / NTB ScanpixVis mer

- Jeg må være klar over all informasjon som kommer ut om dette temaet. Jeg kan ikke risikere å bli tatt med buksene nede.

Det sier Brasils president Jair Bolsonaro, ifølge den engelskspråklige brasilianske avisa Folha São Paulo.

Informasjonen han snakker om er satellittbilder som viser utviklingen i avskogingen av Amazonasregnskogen i Brasil.

For bare to uker siden gikk Bolsonaro hardt ut og sa at «Amazonasregnskogen tilhører Brasil. Den er ikke deres. Dersom all denne ødeleggelsen dere beskylder oss for å stå bak faktisk hadde funnet sted, så ville Amazonas opphørt å eksistere. Det ville vært en stor ørken», ifølge The Guardian.

Han fortsatte med å beskrive brasilianske myndigheters egne satellittbilder, som viser en skremmende økning i avskoging, som «en løgn».

Nå vil han legge publiseringen av forskningen under politisk kontroll.

- Løgn

Under Bolsonaro har det skjedd en kraftig opptrapping i hvor mye skog som forsvinner i Amazonas.

I juni i 2019 mistet skogen 88 prosent mer trær i forhold til juni i 2018, ifølge tall fra det Brasilianske romprogrammet som foretar satellittovervåkningen over regnskogen.

DEN MEST UTSATTE STAMMEN I VERDEN: Denne mannen tilhører den mest utsatte stammen i verden og får et spesielt første møte med omverdenen. Video: Mídia Índia og Funai/ Youtube Vis mer

Det er altså disse tallene Bolsonaro nå vil at skal gå gjennom hans myndigheter for kontroll før de blir offentlig tilgjengelige.

- De kan utgi dataene, men da må det gå gjennom meg først. Informasjonen må gis til myndighetene slik at vi kan ta nøyaktige beslutninger om hvordan den skal håndteres, sier han.

Bolsonaro har tidligere avfeid tallene som viser avskoging som «løgn».

Bekymret

Generalsekretær, Øyvind Eggen, i Regnskogfondet er bekymret for utviklingen.

– Det at denne informasjonen nå begrenses er en svært alvorlig utvikling, sett i lys av hvordan avskogingen er trappet opp den siste tiden, sier Eggen.

Han peker på at de brasilianske vitenskapsmiljøene på dette området er høyt respektert internasjonalt, både for sin vitenskapelige aktivitet samt sin etterrettelighet og uavhengighet.

- De har en høy integritet og er helt på høyde med det vi forventer av slike institusjoner i Norge og vesten for øvrig. Det at dette innskrenkes er bekymringsfull, sier han.

ØKT KONTROLL: President Jair Bolsonaro og Miljøminister Ricardo Salles vil underlegge publisering av forskningen på Aazonas under sin k. REUTERS/Adriano Machado
ØKT KONTROLL: President Jair Bolsonaro og Miljøminister Ricardo Salles vil underlegge publisering av forskningen på Aazonas under sin k. REUTERS/Adriano Machado Vis mer

Svært viktig kilde

Eggen sier at Brasils forskere og resten av verdens forskermiljø forhåpentligvis, fortsatt vil ha tilgang til de nødvendige dataene.

UNIK VIDEO: Dypt inne i regnskogen Amazonas har et byrå gjort et helt unikt funn. Video: AP via NTB Scanpix Vis mer

- Jeg håper og tror at Brasils forskermiljøer er såpass sterke at de ikke vil la seg kue og kneble av styresmaktene, dersom de blir forsøkt sensurert, sier Eggen.

Han sier det brasilianske forskermiljøet er den definitivt viktigste kilden til data om utviklingen i avskoging.

- Det er disse bildene som gir muligheten til å si hva som skjer fra dag til dag i Amazonas. Det er veldig viktig at vi fortsetter å få den informasjonen.