Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Setter Paris-avtalen i spill

Jonas Gahr Støre (Ap) utfordrer prinsippet om at forurenser skal betale. Nå får han svar fra Guri Melby i Venstre som tar til ordet for at forurenser skal betale mer.

UTFORDRET KLIMAPRINSIPP: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener klimapolitikkens «forurenser betaler»-prinsipp for ofte slår urettferdig ut. Nå møter han motbør. Foto: Bjørn Langsem
UTFORDRET KLIMAPRINSIPP: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener klimapolitikkens «forurenser betaler»-prinsipp for ofte slår urettferdig ut. Nå møter han motbør. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Når klimagassutslippene i Norge har gått ned fire år på rad, er det et bevis på at klimapolitikken virker. Da mener jeg det er riktig å fortsette på den veien vi er på. Det er fortsatt langt igjen før vi når klimamålene. Da må vi være mer kreative enn det Støre er her.

Det sier lederen i Venstres programkomité, og kunnskapsminister i regjeringen, Guri Melby.

MER AVGIFTER: Guri Melby (V) mener løsningen er mer avgifter i kombinasjon med skatteletter. Foto: Hans Arne Vedlog
MER AVGIFTER: Guri Melby (V) mener løsningen er mer avgifter i kombinasjon med skatteletter. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

I et intervju med NTB forrige uke tok Støre til orde for å nyansere prinsippet om at forurenser skal betale.

- De med sterke skuldre må ta mer. Og de som ikke har noe valg, må til en viss grad skånes, sier han til NTB.

Guri Melby er sterkt kritisk til utspillet og frykter konsekvensene:

- Med hans forslag risikerer vi å sette klimapolitikken i bero. Det har vi ikke tid til. Hvis Støre har tenkt til å redusere avgiftsnivået på utslipp, setter han hele Parisavtalen i spill, mener hun.

Høyere avgifter

Programkomiteen i Venstre er i ferd med å lage et utkast til det som skal bli programmet partiet går til valg på for perioden 2021-2025.

Her vil de gå inn for å øke avgiftene på produkter og tjenester som forurenser. CO2-avgiften er en av avgiftene Venstre vil jekke opp selv om de ennå ikke har konkludert på hvor mye.

- Vi vet at klimaavgifter virker. Utslippene hadde ikke gått ned nå uten avgifter, sier Melby.

Melby gir imidlertid Støre rett i situasjonsbeskrivelsen.

- De med lav inntekt rammes hardest når vi avgiftsbelegger ting, fordi de har minst. Det oppleves ganske urettferdig. Klimapolitikken må også ha en sosial side. Vi kan ikke bare tenke på miljøeffekt, innrømmer hun.

Venstre vil derfor gå inn for at de økte avgiftene skal kombineres med skatteletter.

- Klimaskatteletter

- Vi vil innføre det som går under navnet jobbskatteletter, men som vi kaller klimaskatteletter. Det skal være skattelette til alle som er i jobb, men som er størst for de med helt vanlige lønninger. Målet er at det skal være et nullsumspill mot økte avgifter.

LOVTE: Ap-leder Jonas Gahr Støre lovte å redde Kværner Verdal før han gikk i forhandlinger om oljeskatten. Vis mer

- Vi er i en fase der mange er permittert eller har mistet jobben. Å se på tiltak som stimulerer til arbeid mener jeg er positivt. Vi premierer det vi vil ha mer av nemlig folk i arbeid og straffer det vi vil ha mindre av, nemlig forurensing. Samtidig vil de med de minste inntektene tjene mest på det slik at forskjeller kan utjevnes.

- Hva med de som står utenfor arbeidslivet, kan ikke dette bidra til enda mer utenforskap?

- Det vil alltid være en fare for det. Da må vi se på hvilke ordninger vi har for å skjerme dem. Et viktig trekk i politikken er at det skal lønne seg å jobbe, og dette baserer seg på den linja. Samtidig vet vi at klimaavgifter virker. Nå går utslippene ned. Det hadde ikke skjedd uten avgifter. I stedet for å kutte avgiftene, må vi kutte i skatt slik at folk sitter igjen med like mye.

- Hjelper ikke

Jonas Gahr Støre mener dette ikke vil være nok for å gjøre miljøavgiftene rettferdige.

- For å virke må miljø- og klimapolitikken være både effektiv og mest mulig rettferdig. Forurenser skal betale, prinsippet er godt forankret, men skal vi komme videre må det ikke oppfattes som et privilegium å ta miljøvennlige valg. I mange tilfeller slår flate miljøavgifter usosialt ut, sier han og fortsetter:

- Det hjelper ikke lavtlønte eller folk som står utenfor arbeidslivet at familier med gjennomsnittlig inntekt får noen hundrelapper i skattelette, vi må også se på hvordan vi innretter miljøavgiftene for å gjøre veien inn til fornybarsamfunnet så rettferdig som mulig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!