Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Setter pris på folkets dom

Dagbladets lesere var ikke tvil: Årets navn i 2004 er heltene fra øksedramaet på Kato Air-flyet, Stein Magne Lian (56) og Odd Eriksen (49).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under overrekkelsen av prisen i går var det ikke til å unngå at katastrofen i Øst Asia ble tema.

-  Det kan kanskje oppleves som et paradoks at dere får prisen nå mens vi er midt oppe i katastrofen i Asia. Men du må ikke glemme at det du gjorde om bord i flyet, betyr like mye for dem som satt i din flykabin, som det gjør for katastrofeofrene når de nå får hjelp til å redde livet, sa Dagbladets sjefredaktør Thor Gjermund Eriksen da han i går tildelte prisen til Stein Magne Lian.

Prisen deler han med passasjeren Odd Eriksen, som resolutt grep inn da passasjeren gikk amok med øks inne i flight 605 mellom Narvik og Bodø 29. september i år.

Odd Eriksen kunne ikke selv ta imot prisen. Til alt overmål fordi han er på ferie. I Thailand. Han og familien befinner seg på østkysten og ble ikke berørt da flodbølgen skylte inn over vestkysten av Thailand. Men katastrofen setter likevel preg på juleferien.

- En enkeltepisode

-  Vi snakker om mer enn 100 000 døde. Det er en ufattelig tragedie. Det jeg og Stein Magne beæres for, er bare en enkeltepisode, en bagatell. I forhold til flodbølgekatastrofen kan det knapt kalles en parentes, sier Eriksen på telefon fra Thailand. Han setter pris på Dagbladets utmerkelse.

-  Man blir både glad, stolt og ydmyk. Og man skjønner jo at mange har latt seg berøre av det som skjedde om bord i flyet, og at det vi gjorde, har hatt noe å si, sier Eriksen.

Også Lian medgir at han tenkte seg litt om da han fikk vite at Dagbladets lesere, med soleklar margin, hadde kåret ham og Eriksen til Årets navn.

- Veldig heldig

-  Jeg tenkte: Jøss, jeg er jo tross alt veldig heldig. Jeg, og de andre i flyet, overlevde jo. I stille stunder har jeg kanskje kunnet tenke at jeg ikke burde ta imot prisen nå, når verden opplever en slik katastrofe, sier Lian før han fortsetter: \'

-  Samtidig tenker jeg: Det er jo ikke riktig at vi setter oss ned med hendene i fanget heller. Man må vel kunne samle seg om de små gledene man har. Så fornuften min sier meg vel at jeg bør ta imot. 

Leserne var aldri i tvil om at hederen burde gå til Lian og Eriksen.

-  Jeg setter voldsomt pris på at det er folket som har bestemt, sier Lian.

Hans kone Ragnhild var med på turen til Oslo i går. Hun merker at ektemannen etter nesten-krasjet her endret seg. Før var han litt sånn detaljfiksert. Og bekymret. Over stort og smått. De to ser på hverandre og smiler. 

- Flinkere til å nyte

-  Ja, det er sant, det. Jeg er blitt annerledes nå. Øyeblikkene, jeg er blitt flinkere til å nyte øyeblikkene. Jeg vet nå at de ikke kommer tilbake, at vi bare får den ene muligheten, sier han. Hun nikker:

 -  Ja, jeg har merket det. Du er blitt flinkere til å leve, og til å nyte.

ODD ERIKSEN og STEIN MAGNE LIAN reddet Kato Air-flyet fra katastrofe da øksedesperadoen angrep 29. september i år.
SATT PRIS PÅ: Stein Magne Lian fikk overrakt «Dagbla\'-gutten» av sjefredaktør Thor Gjermund Eriksen, det synlige beviset på at han og Odd Eriksen er Årets navn. Stein Magnes kone Ragnhild synes mannen er blitt flinkere til å leve.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media