- Setter rekord i oljepengebruk, men bruker pengene feil

- En vanlig lønnstaker får bare en hundrelapp i skattekutt, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

FEIL PENGEBRUK: Ap-leder Jonas Gahr Støre kritiserer regjeringen for å bruke for mye oljepenger, og å bruke pengene feil, særlig på skattekutt som ikke har beviselig effekt på arbeid og omstilling. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FEIL PENGEBRUK: Ap-leder Jonas Gahr Støre kritiserer regjeringen for å bruke for mye oljepenger, og å bruke pengene feil, særlig på skattekutt som ikke har beviselig effekt på arbeid og omstilling. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap kritiserer regjeringens oljepengebruk og klokkertro på skattekutt.

- I sin finanstale sier Siv Jensen at det viktigste virkemiddel for arbeid og omstilling er skattekutt. Det oppsummerer i én setning forskjellen mellom dem og oss.

Det hun sier, står seg ikke historisk. Norge ble aldri landet for lav ledighet, høy sysselsetting og høy velferd på grunn av lavest skatt. Tvert imot, vi hadde ganske høy skatt, men vi brukte pengene effektivt som fellesskap.

Så det at bare vi kutter skatter, så får vi velferden opp, det har ikke vært Norges erfaring historisk. Derfor vil vår hovedtilnærming til en skattereform være at vi opprettholder  i hovedsak inntjeningen til fellesskapet, sier Støre til Dagbladet.

Ikke bærekraftig Ap-lederen mener det er grunn til å spørre om bærekraften i et generasjonsperspektiv i å bruke stadig mer oljepenger.

- Denne regjeringen setter ved hver korsvei rekord i oljepengebruk. Men de bruker handlefriheten feil. De bruker mange milliarder på skattekutt, og de bruker pengene feil. En vanlig lønnstaker vil få en hundrelapp i måneden i skattekutt. Effekten for den enkelte er liten, men summen av det kunne gitt oss mer til fellesskapet, sier Støre.

Ap har systematisk kritisert regjeringen for å komme for seint, med for lite overfor stigende ledighet og krise i oljerelaterte bransjer.
I statsbudsjettet legger regjeringen fram en pakke med kortsiktige tiltak på i alt 4 milliarder kroner. Tiltakene er i hovedsak innrettet mot de mest utsatte bransjene og distriktene, særlig på Sør- og Vestlandet.

Lite målrettet Støre mener pakken inneholder mye bra, men at innsatsen er lite målrettet.

— Vi har ikke kritisert regjeringen for å bruke for lite penger, de har brukt pengene feil. De har bruk pengene på skattekutt som har liten effekt på sysselsetting og aktivitet, men som øker forskjellene og er dårlig for omstilling.

Men i denne 4-milliarderspakken de kommer med, er det mange tiltak vi la fram i valgkampen, og som vi har etterlyst. Pakken er bred, men ikke veldig målrettet. Jeg er usikker på om den treffer de som nå er ledige.

Utvider ikke permitteringstida Og de har ikke fulgt opp forslaget vårt om å forlenge permitteringsperioden for at bedriftene kan beholde kompetansen i bedriftene, og de har ikke fulgt opp forslaget om et særskilt løft for fergeflåten, sier Støre.

- I tillegg er den spredt over mange områder, og det er fortsatt en tro på at skattekutt er det viktigste tiltaket mot høy ledighet, sier Støre.

Lite grønt Han ser få spor av det grønne skiftet i statsbudsjettet.

- Noen uker for Paris-møtet er det talende at vi får et budsjett der utslippene øker fram mot 2020, sier Støre.

- For folk flest Frps skattepolitiske talsmann Roy Steffensen mener bommer i sin kritikk.

-Folk flest vil merke vårt forslag til skattelettelser godt. Jeg registrerer at Støre gjør et poeng ut av «kun hundre kroner i måneden» i redusert skatt for en gjennomsnittlig arbeider, men det han glemmer er at dette er ikke første skattelettelser til den gruppen.

Siden vi overtok i regjering har vi redusert skattene med 22 milliarder kroner, om dette blir vedtatt, og har da sørget for at en vanlig arbeidstaker i 2016 vil betale omtrent 4000 kr mindre per år i skatt i forhold til når Støre selv satt i regjering.

Realiteten er at de årlige skattereduksjonene for en gjennomsnittsfamilie med to inntekter nå tilsvarer det samme som omtrent 2 månedlige avdrag per år på et boliglån på 1,8 millioner kroner. Jeg vil ikke kalle det for ubetydelig, men snarere et gjennomslag for lavere skatt for folk flest. Er det slik å forstå at Støre ønsker å reversere disse skattereduksjonene, spør Steffensen.
  - Ikke skjønt mye - Arbeiderpartiet har de siste dager sagt at de kan være med på reduksjoner i selskapsskatten, men ikke i formueskatten, noe som viser meg at de ikke har skjønt mye av situasjonen langs Vestlandet.

Langs Vestlandet sitter ikke bedriftseierne og bekymrer seg for å finne ut av hva de skal gjøre med overskuddet, der handler det om å redusere underskuddet og la være å si opp ansatte. Da er reduksjon i formueskatten vesentlig mer effektiv enn reduksjon i selskapsskatt på kort sikt, for formueskatt må de betale enten du har overskudd eller underskudd, mens selskapsskatt betaler du kun i gode tider, sier Steffensen.