Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Setter sin lit til Cecilie Fredriksen

Hun skal arve John Fredriksens lakseimperium. Kanadiske villaksforkjempere håper nå at Cecilie Fredriksen vil redde villaksen fra lusedøden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): «Vær så snill å hjelp oss med å redde villaksen. Vi trenger at du aktivt overtaler norsk lakseoppdrettere til å rydde opp i praksisen, flytte anleggene bort fra migrasjonsrutene til villaksen og introdusere lukkede anlegg», skriver Shannon Ellis i en epost til Cecilie Fredriksen (26), datter av John Fredriksen og styremedlem i Marine Harvest.

Eposten er en invitasjon til å komme på hyttetur til British Columbia for å se på konsekvensene av norsk lakseoppdrett.

Ellis driver et turistfirma i British Columbia, og er tilknyttet miljøorganisasjonen Pure Salmon Campaign. Organisasjonen mener at de tre norske selskapene Marine Harvest, Cermaq og Grieg Seafood, som kontrollerer over 90 prosent av laksefarmene i området, er årsaken til problemene for den kanadiske villaksen. Pure Salmon Campaign har flere ganger invitert John Fredriksen over, men Marine Harvests majoritetseier har aldri svart.

- Behagelig og høflig

Oppdrettsmotstanderne opplever datteren som mer positiv. De møttes under Marine Harvests generalforsamling i mai i fjor.

- Da hun kom opp trappa sammen med andre styremedlemmer spurte jeg henne om hun ville møte vår delegasjon fra British Columbia, Chile og Skotland, forteller Don Staniford fra Pure Salmon Campaign.

Det ville milliardærdatteren.

- Det var hyggelig å snakke med dere. Og i framtida får vi vel se hva vi kan gjøre sammen for å finne ut av disse problemene, sier hun i et videoklipp som organisasjonen har gitt Dagbladet tilgang til. Klippet er hentet fra opptakene til den omstridte dokumentaren «Farmed Salmon Exposed», som du kan se klipp fra her.

- Hun var behagelig og høflig, og virket til en viss grad å ha kunnskap om lakselusproblemene, sier Staniford.

HAR IKKE SVART: John Fredriksen har ikke ønsket å fiske med oppdrettsmotstanderne i Canada. Foto: SCANPIX.
HAR IKKE SVART: John Fredriksen har ikke ønsket å fiske med oppdrettsmotstanderne i Canada. Foto: SCANPIX. Vis mer

- Hun har makten
Under møtet spør Fredriksen om det finnes beviser for at oppdrettslaksen er skyld i problemene for villaksen. Biolog Alexandra Morton svarer at bevisene er overveldende. Aktivistene spør også om Fredriksen er glad i å fiske, og hun svarer at det hendte at hun ble med faren da hun var yngre.

Pure Salmon Campaign setter sin lit til at neste generasjon Fredrisken vil engasjere seg i lokalmiljøet i Canada.

- Hun har makten til å endre standardene og redde villaksen, sier Don Staniford.

Men Cecilie Fredriksen har foreløpig ikke svart på invitasjonen. Dagbladet har heller ikke lykkes med å få henne i tale.

Upopulære
Norsk oppdrettsnæring er generelt ikke glade i Pure Salmon Campaign. Både Havforskningsinstituttets og Marine Harvests folk har uttalt seg negativt om dem flere ganger, og mener at språkbruken og framgangsmåtene er for drøye.

Aksjonistene planlegger flere aksjoner under OL i Vancouver. Indianerhøvdinger varslet sultestreik.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!