Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Setter skolene og politiet på plass

Unge Venstres «Legalize it»-kampanje er frikjent av både kunnskapsminister Jan Tore Sanner og politidirektør Benedicte Bjørnland.

FULLT LOVLIG: Unge Venstre argumenterer for å legalisere cannabis i valgkampen - en lovendring de mener vil minske skadene rusmiddelet påfører samfunn og enkeltmennesker. Nå slås det fast - etter mye motstand - at de får framføre budskapet sitt. Foto: Unge Venstre
FULLT LOVLIG: Unge Venstre argumenterer for å legalisere cannabis i valgkampen - en lovendring de mener vil minske skadene rusmiddelet påfører samfunn og enkeltmennesker. Nå slås det fast - etter mye motstand - at de får framføre budskapet sitt. Foto: Unge Venstre Vis mer

Den siste uka har Unge Venstre opplevd problemer flere steder i landet når de skal delta i skoledebatter og dele ut valgkampmateriell på skoler.

På skoler i Toms, Trøndelag, Møre og Romsdal, Hordaland og Rogaland har ungdomspartiets materiell som tar til orde for å legalisere cannabis blitt fjernet med bakgrunn i at skolene har ment at det bryter med Opplæringsloven.

I ettermiddag parkerte kunnskapsminister Jan Tore Sanner begrunnelsen, da han i et svar til Stortinget slo fast at Opplæringsloven paragraf 9-6, som går på reklame i skolen, ikke kan forstås som at politiske ytringer - under en valgkamp - kan forbys.

- Den er ikke til hinder for at politiske partier fremmer sine synspunkter på skolens område i forbindelse med skolevalg, skriver Sanner.

Og legger til:

- Tvert imot er politiske partier nå i anledning kommunevalget invitert til skolene for å gjennomføre skolevalg.

Filter Nyheter har avdekket at skolene flere steder slo ned på Unge Venstres valgkamp etter at politiet tok kontakt og blant annet henviste til Opplæringsloven.

- Vi ble oppmerksomme på at Unge Venstre hadde en kampanje med en virkemiddelbruk som etter min vurdering gikk for langt. Det bekymret meg med tanke på målgruppa. Skolene er en viktig partner i det forebyggende arbeidet. Derfor kontaktet jeg rektor. Politiet har ingen anledning til å forby dette, men det kunne hende at skolen hadde et ordensreglement som kunne si noe om det, sa lensmann Kjetil Ravlo ved Værnes lennsmannsdistrikt til Filter Nyheter tidligere i uka.

- Handlet i god tro

Politidirektør Benedicte Bjørnland ønsker ikke overfor Dagbladet å kommentere Ravlos bekymringsmelding til skolen, men er klar på at det ikke er politiets oppgave å vurdere valgkampmateriell.

Bjørnland er også helt klar på at Unge Venstre har full anledning til å ytre seg i form av både ord og buttons for å legalisere cannabis.

- Generelt skal politiet være svært bevisst på at vi ikke blander oss inn i politikk eller valgkamp, selv om man personlig ikke er enig i budskapet og vi som politietat er skeptiske til legalisering av cannabis. Det er helt legitimt at man har partier og ungdomspartier som har motsatt standpunkt - uten at man får politiet på nakken, sier Benedicte Bjørnland til Dagbladet.

- Dette gjelder også valgkampmateriell?

- Politiet skal ikke inn å mene noe om det heller. Så vil jeg understreke at vi har vært i kontakt med de omtalte politidistriktene som melder tilbake at politiet ikke har grepet inn mot Unge Venstres kampanje.

- Men skolene beslagla dette blant annet med bakgrunn i henvendelser fra politiet som sa at materiellet brøt med Opplæringsloven 9-6?

- Jeg kjenner ikke disse konkrete henvendelsene, men på generelt grunnlag kan jeg si at har man misforstått loven så må vi korrigere kursen, sier Bjørnland.

Narkotikapolitiforeningen er ikke politiet

Lensmann Ravlo er medlem av Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF), en ideell organisasjon som er sterk motstander av legalisering av cannabis. NNPF har, ifølge Filter Nyheters gjennomgang, vært i kontakt med flere av skolene som har nektet Unge Venstre å bruke «Legalize it»-slagordet.

- Norsk Narkotikapolitiforening er en interesseorganisasjon der en del fra politiet og andre yrkesgrupper er med. Når de ytrer seg fra NNPF er man ikke politi og det er viktig at man er tydelig når man kommuniserer at man er presis og formidler hvem man representerer. Jeg har hatt et møte med dem og understreket viktigheten av dette. Det oppfatter jeg at de er svært enig i, sier Bjørnland.

- Norsk narkotikapolitiforening har en offisiell klang. Ser du at publikum kan oppfatte dem som politi når de uttaler seg?

- Jeg skal ikke legge meg opp i hva de heter, men understreker igjen behovet for tydelige roller og rolleforståelse.

- Hvis en forening het «Norsk narkotikapolitiforening» og var for legalisering av narkotika, hadde det også vært greit?

- Det blir spekulativt, sier Bjørnland.

I dag hadde politidirektør Benedicte Bjørnland et møte med stortingsrepresentant Carl-Erik Grimstad (V), som ble avtalt på kort varsel etter politiets innblanding i Unge Venstres valgkamp.

Demokratiets fane

Grimstad er veldig fornøyd med Bjørnlands klare uttalelser og glad for at det slås krystallklart fast at politiet ikke skal gå inn og vurdere politiske ytringer i en valgkamp.

- Bjørnland var helt entydig på at det er viktig å holde den demokratiske fanen høyt. Det er ikke politiets oppgave å gripe inn i valgkampen, sier Grimstad til Dagbladet.

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark er glad for at ballen nå endelig er lagt død - både fra kunnskapsminister Jan Tore Sanner og politidirektør Benedicte Bjørnland.

- Det er fint at skolene settes på plass, og at man er tydelige på at de ikke har lov til å forhåndssensurere politiske budskap i skolevalgkampen, skriver Hansmark i en tekstmelding til Dagbladet.

Samtidig er han skremt over det han har opplevd den siste uken.

- Det er skremmende at skolen trengte denne irettesettelsen. De skal altså ha ansvar for elevenes demokratiopplæring, men synes å mangle den forståelsen selv, skriver Hansmark.

- Helt utrolig

Justispolitisk talsperson i Høyre, Peter Christian Frølich, sier til Dagbladet at dette bør være den endelige spikeren i kista for skoler eller politifolk som tror de kan intervenere i en helt legitim politisk debatt.

- Vi som er uenige med Unge Venstre skal møte dem med argumenter, ikke politiaksjoner og sensur fra skolene, sier han.

- Det er helt utrolig at skolene ikke har innsett dette selv. De skal lære elever om demokratiet, men viser stor mangel på forståelse for grunnleggende demokratiske prinsipper. De bør kanskje sette seg på skolebenken selv.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media