VIL ÅPNE SAK: Anders Anundsen mener dagens avsløring gir ny grunn til mistanke mot Lysbakken. 
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
VIL ÅPNE SAK: Anders Anundsen mener dagens avsløring gir ny grunn til mistanke mot Lysbakken. Foto: Fredrik Varfjell / ScanpixVis mer

- Setter statsminsteren i forlegenhet

Audun Lybakken drives fra skanse til skanse, påpeker leder Anders Anundsen i Stortingets kontroll- og kontitusjonskomite.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette bekrefter inntrykket av at håndteringen av denne saken har vært et salig rot over tid. Lysbakken har ikke forsikret seg om at han har tilstrekkelig oversikt over det som har skjedd, men latt seg drive fra skanse til skanse, sier Anders Anundsen (Frp) til Dagbladet på telefon fra Tyrkia.
- Jeg sitter igjen med inntrykket av en statsråd som ikke har hatt kontroll over prosessen i eget departement.

Som leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite har han allerede i to runder bedt Audun Lysbakken redegjøre for prosessen som førte fram til at Jenteforsvaret, på søkertidspunktet en underorganisasjon av Sosialistisk Ungdom, fikk tildelt penger uten utlysning. Onsdag sa Audun Lysbakken at han nå hadde utlevert alle dokumenter tilknyttet saken. I dag avslører Dagbladet at det ikke stemmer.

Tenker kreativt
Et av de mest siterte dokumentene i selvforsvarssaken er en epost sendt statssekretær Henriette Westhrin fra daværende SU-leder Mali Steiro Tronsmoen 15. april 2010. Der ber Tronsmoen Westhrin «tenke kreativt» rundt hvordan det er mulig å skaffe finansiering til feministisk selvforsvar.

Onsdag Lysbakken nektet Lysbakken for at eposten ble besvart, verken muntlig eller skriftlig. I virkeligheten svarte Westhrin på eposten allerede samme dag, at hun ville ta tak i saken så snart som mulig. En kopi av korrespondansen ble samtidig sendt til Lysbakkens politiske rådgiver Line Gaare Paulsen.

- Innholdet i e-posten er i seg selv ikke veldig graverende, men den bekrefter at departementet her har tenkt kreativt. Det er merkelig at Lysbakken så kategorisk slo fast at det ikke fantes noe mer dokumentasjon som kunne komme fram, sier Anundsen.

- Hvor alvorlig er dette?
- Veldig alvorlig. Tilliten til Lysbakken var svekket fra før, dette bidrar til ny mistanke. Det er ikke mulig å ha tillit til hans håndtering av andre tilskuddssaker under hans departement, nå må vi gå inn og undersøke dette.

Vil åpne sak
Kontroll- og konstitusjonskomiteen har allerede bedt om en full oversikt over alle tilskudd delt ut av barne- og likestillingsdepartementet (BLD) i 2011. Dette vil ifølge Lysbakken ta «noen uker» å skaffe.

PRESSET: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken redegjorde onsdag for hvordan han ga penger til egne partivenner uten utlysning.
Foto: Morten Holm /  SCANPIX
PRESSET: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken redegjorde onsdag for hvordan han ga penger til egne partivenner uten utlysning. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

- Det er ikke sikkert at komiteen vil vente så lenge med å åpne sak, sier Anundsen.
Kontroll- og konstitusjonskomiteen møtes tirsdag, og har da allerede fått oversikten over tilskuddordningenen under BLD. Da vil komiteen etter all sannsynlighet åpne sak mot Audun Lysbakken.
- Informasjonen som har kommet fram allerede er så alvorlig samlet sett at det er naturlig å åpne sak uansett. Hva slags sak det blir, får vi vurdere. At statsråden drives fra skanse til skanse åpner muligheten for kontrollhøring.

- Setter Jens i forlegenhet
Anundsen reagerer spesielt på at Audun Lysbakken kategorisk på gjentatte spørsmål fra Dagbladet onsdag avviste enhver mulighet for at noen i departementet svarte på Tronsmoens epost, verken muntlig eller skriftlig.
- Når en statsråd får så konkrete spørsmål, bør han tenke seg om før han er bastant. Dette framstår ikke som særlig tillitsvekkende.

Etter at kontroll- og konstitusjonskomiteen ba Lysbakken redegjøre, har også Statsministerens kontor (SMK) vært involvert i håndteringen. Statsminister Jens Stoltenberg fortalte i torsdagens Dagbladet at Lysbakken og BLD har orientert SMK om hvordan de ville håndtere saken, og at SMK har gitt sine vurderinger av det.
- Når SMK er en aktiv rådgiver, setter Lysbakken også statsministeren i forlegenhet når det dukker opp ny informasjon. Det gir saken et enda mer alvorlig preg, avslutter Anundsen.