Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Setter Støre på plass

Norsk bistand til Hamas er ikke frosset, slår utviklingsminister Erik Solheim fast. Nå råder han utenriksminister Jonas Gahr Støre til ikke å svare på hypotetiske spørsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Solheim som styrer bistanden til palestinerne. Hans politiske rådgiver Torbjørn Urfjell var forrige uke på reise i området, nettopp for å skaffe informasjon til utformingen av regjeringens videre politikk.

Men Urfjells delegasjon var knapt landet i Oslo før utenriksminister Jonas Gahr Støre slo fast at den direkte bistanden til de palestinske selvstyremyndighetene, er på vent.

Utenriksministerens utsagn ble i går avvist av Erik Solheim.

-  Er norsk bistand på vent ?

-  Vi har ikke stoppet noen bevilgning til de palestinske selvstyremyndighetene slik det er blitt inntrykk av gjennom media, men vi vil ta stilling til hver og en av bevilgningene når de forfaller. Jeg ser ingen grunn til å svare på hypotetiske spørsmål, svarer Erik Solheim

-  Grunnen til at jeg bruker ordene «på vent» er at det var ordene utenriksministeren brukte. Er du uenig med han?

-  Min måte å uttrykke det på, er det jeg sa. Jonas og jeg er helt omforent om alle de politiske sidene ved disse spørsmålene. Jeg tror ikke jeg skal kommentere hver eneste enkeltsetning i hva han har uttalt.

-  Var det uheldig av utenriksministeren å kommentere en sak som ligger under ditt departement?».

BRATTELIS RÅD: -  Hvis det i det hele tatt er noe som skal kritiseres i denne saken, så må det være at Jonas ikke fulgte Trygve Brattelis gamle devise om at «jeg svarer aldri på hypotetiske spørsmål», sier utviklingsminister Erik Solheim. Foto: Henning Lillegård
BRATTELIS RÅD: - Hvis det i det hele tatt er noe som skal kritiseres i denne saken, så må det være at Jonas ikke fulgte Trygve Brattelis gamle devise om at «jeg svarer aldri på hypotetiske spørsmål», sier utviklingsminister Erik Solheim. Foto: Henning Lillegård Vis mer

-  Hvis det i det hele tatt er noe som skal kritiseres i denne saken, så må det være at Jonas ikke fulgte Trygve Brattelis gamle devise om at «jeg svarer aldri på hypotetiske spørsmål

Mykere linje

Erik Solheim signaliserer en mykere linje overfor Hamas-regjeringen enn utenriksminister Støre. Mens Støre i sine uttalelser legger vekt på at Hamas må anerkjenne staten Israel, anerkjenne inngåtte avtaler og ta avstand fra vold, åpner Solheim for bistand til regjeringen dersom han ser tegn til at de beveger seg i riktig retning.

-  Det tok PLO tid å anerkjenne Israel. Det tok mange år for Israel å anerkjenne PLO. På samme måte er det vi etterspør fra Hamas en prosess i retning av de facto avståelse fra vold og aksept for staten Israel - ingen forventning om at det skal skje momentant, sier Solheim.

Dette er ifølge Solheim momenter regjeringen vil ha med når de i mai skal ta stilling til den neste planlagte utbetalingen til de palestinske myndighetene.

-  Da vil vi selvfølgelig vurdere hvordan selvstyremyndighetene har opptrådt, men også vurdere de ulike mulighetene vi har. Det er mange måter penger kan utbetales på. Vi skal vurdere hvordan vil kan forhindre et humanitært og økonomisk sammenbrudd og bidra til den langsiktige statsbyggingen.

-  Uansett hvordan Hamas opptrer, kan du forsikre at den totale norsk bistanden til palestinerne ikke vil gå ned?

-  Ja.

Ulike syn

De ulike synene som uttrykkes fra Solheim og Støre går igjen i regjeringen. Senterpartiet stiller seg bak Støres betoning av saken og gir han ros:

-  Vi støtter Støres linje hvor han foreløpig fryser overføringene, for å presse Hamas, sier Alf Ivar Samuelsen. Samuelsen forutsetter at Støre har diskutert saken med de andre regjeringsmedlemmene.

SV er på sin side lettet over Erik Solheims klargjøring.

-  Jeg er veldig glad for den avklaringen som er kommet nå. SV er kritisk til at USA og EU har fryst sin bistand fordi vi mener det er viktig å opprettholde bistanden via selvstyremyndighetene, sier Lysbakken.

-  Er du lettet etter Solheims klarering?

-  Ja, det kan du absolutt si.

-  Men er ikke dette stikk i strid med det utenriksminister Jonas Gahr Støre har sagt når han har argumentert for å fryse bevilgningene så lenge Hamas ikke vil anerkjenne staten Israel?

-  Jeg forholder meg til den oppklaringen regjeringen har kommet med nå. Det er viktig at regjeringen nå sier at dette er noe de skal vurdere fortløpende. Vi må kunne gå inn i disse diskusjonene med SVs syn, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling