Setter USA i historisk skvis

Verden gratulerer Joe Biden med valgseieren. I USA blir han ennå ikke anerkjent som vinner av de offisielle instansene. Det skaper helt nye problemer for USAs utenrikspolitikk.

SKAPTE FORVIRRING: Spøkte USAs utenriksminister Mike Pompeo her? Det lurer nå mange på. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag kveld holdt USAs utenriksminister Mike Pompeo en pressekonferanse som virkelig fikk flere til å sperre opp øynene.

Under seansen i utenriksdepartementet fortalte Pompeo at de skulle sørge for en smidig overgang til en ny Trump-administrasjon 20. januar.

Han sa det med et smil om munnen, og mange lurer på om det var spøkefullt eller ikke. Du kan jo selv vurdere ut fra videoen over.

I OFFENTLIGHETEN: Onsdag viste Donald Trump seg offentlig for første gang siden valgnederlaget. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Vis mer

Aldri vært borti

Men Donald Trump skrøt av Pompeo på Twitter i etterkant. Presidentens grunnløse anklager om omfattende valgjuks og svindel, og at han nekter å anerkjenne resultatet av presidentvalget, gjør at verden nå skjelver av tanken på at Trump nekter å gi opp Det hvite hus, og at han får med seg sine mektigste ministere og støttespillere på det.

Det er allerede slått full alarm i forsvarsdepartementet i Pentagon etter at minister Mark Esper ble sparket og en rekke av toppene der sluttet. De erstattes nå av Trump-lojalister, noe som omtales som en fare for nasjonens sikkerhet og et diktatortrekk.

GRATULASJONER: Visepresident Joe Biden slår av en prat med statsminister Erna Solberg og hennes ektemann Sindre Finnes før en statsmiddag i Det hvite hus i Washington i 2016. Solberg og Norge er blant dem som har gratulert Biden med seieren. Dagbladet har ikke fått svar på om Biden og Solberg har vært i kontakt etter valgseieren. Foto: Heiko Junge / NTB
GRATULASJONER: Visepresident Joe Biden slår av en prat med statsminister Erna Solberg og hennes ektemann Sindre Finnes før en statsmiddag i Det hvite hus i Washington i 2016. Solberg og Norge er blant dem som har gratulert Biden med seieren. Dagbladet har ikke fått svar på om Biden og Solberg har vært i kontakt etter valgseieren. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Også i utenriksdepartementet oppleves nå utfordringer statsapparatet aldri har vært borti. Det skjer blant annet fordi den viktige etaten General Services Administration (GSA) ennå ikke har signert papirene som offisielt gir Biden og hans apparat myndighetstilgang.

Onsdag kom det også fram at Det hvite hus har beordret alle organer i administrasjonen til å blokkere alt samarbeid med Bidens overgangsteam, ifølge Washington Post.

- Forlegenhet

Det skjer på grunn av Trumps søksmål og fordi han selv ikke anerkjenner valgresultatet. På en pressekonferanse natt til onsdag mente Biden at Trumps oppførsel og benektelse er flau.

- Helt ærlig synes jeg det er en forlegenhet. Det eneste jeg mener, for å si det taktfullt, er at jeg ikke tror dette vil bedre arven etter presidenten, sier han.

Det skjer samtidig som Biden selv har hatt telefonsamtaler med en rekke utenlandske ledere i forberedelsene til innsettelsen 20. januar.

«Privat» utenrikspolitikk

FIKK SPARKEN: Flere sentrale personer i Pentagon har på under 24 timer fått sparken av Donald Trump, nå slår flere alarm. Video/foto: AP/ US GOV Vis mer

Han snakket både med tyske Angela Merkel, franske Emmanuel Macron, britenes Boris Johnson og irene Taoiseach Micheál Martin tirsdag.

- Jeg gjorde det klart for de at USA er tilbake. Vi er tilbake i spillet, sier Biden.

Også Norge og statsminister Erna Solberg har gratulert Biden med valgseieren. Dagbladet har tirsdag ikke fått svar fra Statsministerens kontor eller UD på om de har vært i kontakt med Biden-teamet.

Fra fredag skal Pompeo besøke Frankrike, Tyrkia, Georgia, Israel, De forente arabiske emirater, Qatar og Saudi-Arabia - alle land som har gratulert Biden med seieren.

Bakgrunnen for Bidens samtaler er veldig spesiell. Vanligvis er det utenriksdepartementet som bistår i kontakten mellom den nyvalgte presidenten og utenlandske myndigheter. Slik er det ikke nå.

- Mangelen på samarbeid med utenriksdepartementet for å gjennomføre gratulasjonssamtalene har aldri skjedd før, sier David Marchick til CBS.

Eirik Løkke, rådgiver i Civita, forteller at Trump trolig vil sutre over valgnederlaget for resten av livet. Video: Dagbladet TV Vis mer

Kan underkjenne

Han leder Senteret for presidentoverganger. Sedvane er at den sittende og kommende administrasjonen samarbeider, slik at det ikke går utover USAs politiske budskap samlet sett.

- Utenriksdepartementet har tradisjonelt hjulpet til med å koordinere telefonsamtaler mellom en nyvalgt president og utenlandske ledere. Det beste vil være om den nyvalgte presidenten unngår avtaler som kan underkjenne den nåværende administrasjonen.

Utenriksminister Pompeo advarte selv Biden mot samtaler med utenlandske ledere og understreket at de potensielt kan være brudd på den såkalte Logan Act, som forbyr private borgere å drive utenrikspolitikk på vegne av USA.

Utenriksdepartementet pleier både å bistå med oversettelser, mulige temaer og logistikken rundt samtalene. I sin første måned under presidentovergangen snakket Barack Obama med hele 44 utenlandske ledere, skriver senteret.

TALTE: Marie Simonsen reagerer sterkt på Trump sin tale natt til fredag 6. november og på hans uttalelser om konspirasjonsteorier. Programleder: Jeanette N. Vik Vis mer

Står i veien

Som tidligere visepresident og mangeårig medlem i Senatets utenrikskomité har Biden omfattende forhold til en rekke verdensledere. Ifølge CBS er det rådgivere på begge sider som nå fasiliterer samtalene.

Utenriksminister Mike Pompeo svarte aldri på om han spøkte da han fortalte at overgangen til en andre Trump-administrasjon ville være klar.

I et seinere radiointervju lovet han at Utenriksdepartementet skulle være klart om det ble en ny Trump-administrasjon eller en administrasjon ledet av Biden når den nye perioden starter 20. januar.

Slik Dagbladet skrev tirsdag kveld, står også nå General Services Administration i veien for å sikre en full overgang. De sikrer midler til Biden, bruk av regjeringsbygg og muligheten til å gjennomføre bakgrunnssjekk.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer