- Setter vår evne til omstilling på prøve

Et grønt skifte og endringer i økonomi og befolkning i årene som kommer, setter vår evne til omstilling på prøve, sier Erna Solberg.

UTFORDRINGER: Eldrebølge og lavere oljeinvesteringer er utviklingstrekk som utfordrer det norske samfunnet framover, sa statsminister Erna Solberg i trontaledebatten i Stortinget i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
UTFORDRINGER: Eldrebølge og lavere oljeinvesteringer er utviklingstrekk som utfordrer det norske samfunnet framover, sa statsminister Erna Solberg i trontaledebatten i Stortinget i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da statsminister Erna Solberg (H) hun innledet dag to av trontaledebatten i Stortinget tirsdag, viste hun til tre store utviklingstrekk: Norge står foran en eldrebølge, norsk økonomi rammes av lavere oljeinvesteringer og det norske samfunnet står overfor et grønt skifte.

- Disse trendene viser hvilke store oppgaver som ligger foran oss. De krever at vi forbereder oss godt, og at vi handler nå, sa Solberg.

- I årene som kommer, vil vår evne og vilje til omstilling bli satt på prøve. Det blir nødvendig å prioritere strengere hvordan vi bruker offentlige midler, understreket hun.

- Må forberede oss Trontaledebatten ble en oppkjøring til Høyre/Frp-regjeringens første egne statsbudsjett, som legges fram onsdag.

Solberg vil ikke være med på at hun tegner et unødig pessimistisk bilde av situasjonen i Norge i forkant av budsjettfremleggelsen.

- Men jeg understreker at vi nå står foran et behov for en raskere omstilling enn vi har hatt, sier hun til NTB, og viser til at «kostnadsnivået har blitt for høyt».

Oljeinvesteringer ned Den anslåtte kraftige nedgangen i investeringene i oljeindustrien neste år er én av de mørke skyene Solberg ser.

- Vi må forberede oss på fremtiden. Det er de langsiktige prioriteringene vi nå gjør som avgjør om vi mestrer overgangen, sier hun.

Savner klimagrep Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre spurte seg imidlertid om trontalen virkelig handlet om hvordan Norge skal møte de store utfordringene i årene som kommer.

- Fikk vi egentlig en veibeskrivelse for hvordan vi kan møte flere eldre fra 2020 og utover? Kom det signaler om håndtering av klimautfordringen, spurte Støre.

Prioriterer skattekutt Han pekte på at regjeringen i sitt første år har kommet med relativt få forslag til Stortinget. Ap-lederen anklaget også Solbergs mannskap for å ha prioritert skattekutt foran andre ting.

- I det budsjettet som gjelder for i år, brukte dere ti ganger mer på skattekutt enn det kom mer til skole, mer til politi og mer til sykehus. Det er den suverent viktigste investeringen, sa Støre i en replikkveksling med Solberg. (NTB)

SKATTEKUTT: Ap-leder Jonas Gahr Støre anklaget statsminister Erna Solberg (H) for å ha prioritert skattekutt foran skole, politi og sykehus i trontaledebatten i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SKATTEKUTT: Ap-leder Jonas Gahr Støre anklaget statsminister Erna Solberg (H) for å ha prioritert skattekutt foran skole, politi og sykehus i trontaledebatten i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer