Setter varetektsfanger i ulovlig isolasjon

Flere norske fengsler holder varetektsfanger isolert uten å ha rettslig kjennelse. Det skal være en utbredt praksis, noe som får både domstolene og forsvarere til å reagere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere forsvarere som Aftenposten har vært i kontakt med, forteller at praksisen er utbredt. Ila fengsel opplyser selv i et brev til Kriminalomsorgen om at de «ofte holder varetektsfanger isolert uten rettens kjennelse».

Norge har tidligere fått kritikk fra Europarådets torturkomité nettopp for å bruke isolasjon i varetekt for ofte, og som følge av dette ble det innført en domstolskontroll av isolasjonsbruken i 2002.

Fengselsmyndighetene har imidlertid en unntakshjemmel der domfelte kan isoleres på grunn av «bygningsmessige eller bemanningsmessige forhold».

Brudd på menneskerettighetene Kriminalomsorgen har godtatt Ila fengsels bruk av hjemmelen, men vil nå be om en redegjørelse for praksisen.

Stipendiat Thomas Horn ved Juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo mener utstrakt bruk av denne hjemmelen kan være brudd på menneskerettighetene.

- Manglende kapasitet er her ingen unnskyldning, annet enn i helt akutte tilfeller og i meget kort tid. Når fengslet i stedet opplyser at de praktiserer en køordning der isolasjonen fortsetter helt til det blir ledig plass, er det rett og slett et systematisk brudd på reglene som må opphøre, sier Horn, som skriver doktorgradsavhandling om bruk av isolasjon i varetekt.

Ila fengsel ønsker ikke å kommentere saken overfor Aftenposten.

(NTB)