Severdig om dronning Elizabeth

En inder har regissert dette erketypisk britiske kostymedrama om dronning Elizabeth I. Cate Blanchett er et funn i tittelrollen. Men hva gjør fotballspilleren Eric Cantona i ballongbukser?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

La oss først slå fast at «Elizabeth» på mange vis er en flott film. Litt for flott, slik den velter seg i overdådige kostymer, dvelende og megetsigende kameraføringer, og et musikalsk akkompagnement så pompøst at du kunne tro at all verdens filharmonikere hadde gått berserk i kinosalen.

Men nydelig og uten en lyte i spill eller framtoning er altså Cate Blanchett. Hun er mer enn verdt billetten og deltar nå for fullt i amerikanske Oscar-spekulasjoner.

Britiske historieproduksjoner blir aldri dårlige. Dramaet om Elizabeth den førstes kamp for å sikre makten på 1500-tallet er både spennende og interessant. Blanchetts store prestasjon er at hun gjør historiebøkenes tørre, maktglade regent til et levende menneske - ikke minst en levende kvinne - som da det gjaldt utmanøvrerte tidas drevne menn i politisk taktikk.

Vi møter Elizabeth som ungjente, vakker og forelsket. Til gjengjeld er hennes da regjerende, katolske halvsøster Mary Tudor (Kathy Burke) så heslig framstilt at hun umulig kan ha livets rett.

Vi får et par gruoppvekkende realistiske skildringer av henrettelser, før Mary ånder ut og Elizabeth tar over. Eric Cantona dukker opp som talsmann for ekteskapskandidaten greven av Anjou (Vincent Cassel).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer